Bocsánatot kért a szaúdi fociszövetség válogatottjuk bunkóságáért

külfüld
2017 június 09., 06:44
comments 128

Közleményben kért bocsánatot a szaúdi labdarúgó szövetség pénteken azért, hogy válogatottjuk játékosai nem csatlakoztak ellenfeleikhez, az ausztrálokhoz, akik a két csapat csütörtöki világbajnoki selejtezője előtt egy perces néma csenddel adóztak a londoni terrortámadás áldozatainak emléke előtt. "A játékosok nem akarták meggyalázni az áldozatok emlékét, sem megbántani a családjaikat, barátaikat, vagy bárkit, akit érintett az atrocitás" - írták közleményükben.

Az adelaide-i Oval stadionban tartott meccs előtt az ausztrál válogatott tagjai összekapaszkodva emlékeztek az áldozatokra, köztük az ausztrál Kristy Bodenre és Sara Zelenakra. Míg ők némán álltak, a szaúdi csapat tagjai elfoglalták posztjaikat a pályán. Az egyetlen kivétel a 7-es számú Szalman al-Faradzs volt, a középpályás a kezdőkör mellett szintén vigyázba vágta magát, és némán tisztelgett.

"A Szaúd-Arábiai Futballszövetség minden terrorista és szélsőséges cselekményt elítél, és őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családjainak, illetve az Egyesült Királyság kormányának és népének" - írta bocsánatkérő közleményében a szövetség.

A tiszteletadást az ausztrál szövetség szervezte, elmondásuk szerint a szaúdiak előzetesen arról tájékoztatták őket, hogy játékosaik "tiszteletben tartják majd szokásainkat, miközben elfoglalják helyüket a pályán". Anthony Albanese ausztrál parlamenti képviselő szerint ez nem elégséges. "Ez nem a kultúrák különbözőségéről, hanem a tisztelet hiányáról szól, szerintem szégyenteli volt" - mondta. (Via BBC, The Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.