Egy falu teljes vezetése ül a vádlottak padján

bűnügy
2017 június 09., 10:28
comments 179

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt áll bíróság elé Gilvánfa polgármestere és a komplett képviselő testület.

A vádirat szerint a polgármester és hat társa 2012 és 2013 nyarán elhatározták, hogy az önkormányzat pénzén és az általa lízingelt gépkocsival utaznak Horvátországba, ezért erre a célra 2012-ben az önkormányzattól 200 000 forintot, 2013-ban 300 000 forintot vettek fel, melyből élelmiszert, italokat vásároltak, a fennmaradó pénzt kunára váltották. A gépkocsi üzemanyagát is az önkormányzat pénzéből finanszírozták. Az utazásra 2013-ban hozzátartozóikat is magukkal vitték.

Az ormánsági Gilvánfáról tudni érdemes, hogy a legcsóróbb magyar települések közé tartozik. A Pécsi Stop szerint előfordult, hogy a település egyetlen boltját egy hónapon belül 42-szer fosztották ki. 

A település pénzét nemcsak a közös horvátországi nyaralásokon használták sajátjukként a falu vezetői. 2012-ben és 2013-ban a községi önkormányzat tulajdonában lévő vízelvezető árkok tisztítása során kitermelt, vegyes fajtájú tűzifát a polgármester javaslatára eladták, és a bevételt, 700 ezer forintot egymás között elosztották. 

A megcsapolt önkormányzati pénztárban keletkező hiányt fiktív számlákkal palástolták úgy, hogy papíron fát vettek.

A Siklósi Járási Ügyészség a vádiratában összesen kilenc cselekmény miatt vádolja a vádlottakat sikkasztás, hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt. A tárgyalás márciusban kezdődött, a jövő héten folytatódik.

A vádlott polgármester és további négy vádlott most is a képviselőtestület tagja. A Hír TV beszámolója szerint a polgármester, B. László ártatlannak vallotta magát, azt mondta, minden szabályszerű volt, személyes bosszú miatt került a vádlottak padjára, irigyei jelentették fel.

Gilvánfának nincs szerencséje a polgármestereivel. 2008-ban a települési akkori vezetőjét, Orsós Jánost ítélte felfüggeszett szabadságvesztésre és hivatalvesztésre hivatalával összefüggő bűncselekmény miatt jogerősen a bíróság. De még két évig gyakorolhatta polgármesteri jogait, mert az ítéletről hivatalosan sem a közigazgatási hivatalt, sem a magyarmecskei körjegyzőséget, sem a gilvánfai képviselő-testületet nem értesítette senki.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.