Erdogan katonákat küld Katarba

külföld
2017 június 09., 21:08
comments 36

Recep Tayyip Erdoğan török elnök felszólította az Öböl-menti országokat, hogy oldják fel a Katarral szemben bevezetett blokádot. Pénteken pedig a török törvényhozás megszavazta, hogy török katonákat küldjenek az országba.

A héten Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatai Katarral, mert azzal vádolták az országot, hogy terroristákat támogat és túl közel áll Iránhoz.

Erdogan a török speciális erőkkel
photo_camera Erdogan a török speciális erőkkel Fotó: KAYHAN OZER/Anadolu Agency

Erdogan pénteken ígéretet tett, hogy támogatja Katart, és elutasította a terrorizmussal kapcsolatos vádakat. A Hurriyet Törökország vadászgépeket és hadihajókat küld Katarba. A lap szerint a következő napokban 200-250 török katona érkezhet az országba. Az országban egyébként már most is állomásozik 90 török katona, de a következő napokban egy külön delegáció is érkezik az országba, hogy felmérje a helyzetet. A pénteken elfogadott törvény nem határozza meg az oda küldhető katonák számát.

Törökország azt is megígérte, hogy ellátja élelmiszerekkel és vízzel a blokád alá vont országot.

Pénteken Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is azt követelte az Öböl-menti országoktól, hogy oldják fel a blokádot, ami egyébként az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak is árt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.