Kiakadt a román külügy Lázár Trianonról szóló beszéde miatt

Az európai jogrendet megkérdőjelező veszélyes provokációként nevezte a román külügyminisztérium Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter magyar vezetők nyilatkozatait, amelyeket a trianoni évforduló alkalmából mondtak el.

Csalódottságunkat fejezzük ki a magyar vezetőknek a román hatóságokkal, a román néppel és történelmével szembeni következetes provokatív hozzáállása miatt” - reagált pénteken Paul Ciocoiu román külügyi szóvivő, Lázár János a trianoni évforduló alkalmából mondott beszédére.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Semjén Zsolttal együtt avatott fel egy országzászlót Makón. Az ünnepségen Lázár arról beszélt, hogy még „a mai napig sehol nem látszik a bocsánatkérésnek, a múlttal való szembenézésnek, a magyarok megkövetésének legalább egy szimbolikus gesztusa az egykori antanthatalmak jogutódjai részéről”. Kifogásolta azt is, hogy „Trianont Európában vagy a Kárpát-medencében még mindig lehet békeszerződésnek nevezni, pedig diktátum volt, történelmi igazságtalanság egy nemzettel szemben, amely miatt az egész nyugati világ máig adósa Magyarországnak”. (MTI)