Lemondhat a japán császár

külföld
2017 június 09., 06:26
comments 42
Akihito császár 2017. január 2-án integetve köszönti népét az újévi beszéde után.
photo_camera Akihito császár 2017. január 2-án integetve köszönti népét az újévi beszéde után. Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

A japán törvényhozás elfogadta azt a törvényt, amely alapján Akihito császár lemondhat a trónjáról. A törvény egyszeri alkalomra szól, vagyis nem általánosságban rendezi a trónról lemondás lehetőségét.

Akihito, a 83 éves császár 2016-ban jelezte, hogy korára és egészségi állapotára tekintettel lemondana a trónjáról, de erre a japán törvények szerint nem volt lehetősége. A most meghozott törvény alapján lesz, a kormány várhatóan hamarosan el is kezdi a folyamatot, melynek végén 2018 vége felé Akihito átadhatja a trónt örökösének, Naruhito koronahercegnek.

Akihito 1989, a második világháború alatt is uralkodó Hirohito császár halála után került a trónra. 28 éves uralkodása alatt már kezelték prosztatarákkal és volt szívműtétje is. Tavaly, ritka nyilvános megszólalásai egyikében épp ezért már arról beszélt, hogy egészségi állapota akadályt jelent a hivatalos funkciói ellátásában. De mert a japán alkotmány tiltja, hogy bármilyen politikai nyilatkozatot tegyen, arról nem beszélhetett nyiltan, hogy lemondana, mert az a jogszabályokkal kapcsolatos megnyilatkozásnak minősült volna.

Az új törvény alapján az 57 éves Naruhito apja lemondásával azonnal átvenné trónt. A törvény három évig él, vagyis ennyi időn belül kell megtörténnie Akihito lemondásának. (Via BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.