Többet nem pályázhat Budapest az olimpiára, csak ha meghívják

Új terveket forral a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es olimpiai pályázat sorozatos leégései után. Boston, Róma és Hamburg után Budapest is visszalépett a pályázástól az otthoni tiltakozások miatt, mivel ezen városok polgárai látták a korábbi példákon, milyen elképesztően felelőtlen, közpénzégető húzás ilyen rendezvényt szervezni.

A rendezés tehát válságba került, ezért példátlan lépésre készül a NOB, értesült a Financial Times. A 2024-es játékokat, valamint a 2028-as olimpia rendezési jogát is kioszthatják már most, előbbit Párizs, utóbbit Los Angeles kaphatja. És ami a folytonosan olimpiát rendezni készülő magyar kormány szempontjából még fontosabb:

a jövőben meghívásos alapon lehet majd pályázni a rendezésre, a NOB ezzel küszöbölné ki, hogy alkalmatlan, pénzügyileg nem elég erős helyszínek nyomorítsák meg magukat a rendezéssel, vagy költsenek el rengeteg pénzt esélytelen pályázataikra.

"A pályázati rendszer túl drága és vesződséges lett a városnak. Túl sok a vesztes" – mondta Thomas Bach, a NOB főtitkára. A végső döntést júliusban hozhatják meg a pályázati rendszer reformjáról. (Financial Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.