A brit hatóságok bizonyítékokat tarthatnak vissza egy orosz informátor halálával kapcsolatban

külföld
2017 június 13., 06:05

Fontos cikket közölt a BuzzFeed Alekszander Perepilicsnij 2012-es haláláról. Az írás legfontosabb állítása, hogy Perepilicsnijt, aki egy hatalmas orosz pénzmosóhálózatot segített leleplezni az európai hatóságoknak, a Kreml vagy akár közvetlenül Putyin utasítására ölhették meg, és

a brit kormány valamiért nem szeretné, hogy ez kiderüljön.

Perepilicsnijt angol otthonában találták holtan 2012-ben, a gyomrában egy ritka méreg nyomaival.

A BuzzFeed szerint az amerikai titkosszolgálat adott át információkat az MI6-nek arról, hogy Perepilicsnij halálát a Kremlből rendelhették meg, és a francia rendőrség is ilyen irányban kezdett nyomozni, de a brit hatóságok sem az amerikaiakkal, sem a franciákkal nem működtek érdemben együtt.

A cikkből kiderül az is, hogy Theresa May kormánya 2016-ban arra kérte a brit hatóságokat, hogy tartsanak vissza bizonyítékokat a Perepilicsnij halálával kapcsolatos nyomozásból.

A BuzzFeed amerikai és brit forrásai szerint a brit kormány nem akart ezzel ártani a brit-orosz viszonynak, amit éppen eléggé megviselt, amikor 2006-ban egy hasonló ügyben, Alekszander Litvinyenko halálakor a britek megvádolták az oroszokat a gyilkossággal (persze valószínűleg alappal). (via Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.