Éjfélkor még kutattak a fegyveres nyomozók Simicskáéknál

POLITIKA
2017 június 13., 08:12
comments 284

A Magyar Idők a múlt héten csütörtökön írta meg, hogy

„költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt”.

Erről valamiért a Magyar Idők hamarabb értesült, mint Simicska cégei, hiszen a Mahir közleménye szerint őket ekkor még nem értesítették az ügyről. A Mahir irodáiba egyébként ezen a héten csütörtökre vártak egy adóhatósági rutinellenzőrést.

Ehhez képest már hétfőn fegyveres nyomozók jelentek meg a Mahir City Posternél, és még éjfélnél is tovább kutattak. A Simicska-birodalomhoz tartozó Magyar Nemzet és a HírtTV számolt be elsőként a házkutatásról, nekik a Mahirnél azt mondták, hogy a nyomozók a jobbikos kampányt megelőző időszak dokumentumaira voltak kíváncsiak.

Ehhez képest a Mahir kedden kiadott közleményében azt írták:

„Éjfél utánig bent tartották a dolgozókat, több mint 5600 lap, vagyis legalább 11000 oldal anyagot fénymásoltak és foglaltak le az adónyomozók. Jobbikos számlák azonban nem voltak a papírok között.

Amikor ugyanis a pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányának dokumentumaihoz érhettek volna, közölték, hogy az ő megbízásuk ennél a pontnál véget ért. Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és ÁFA-bevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így, bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni.”

Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án.
photo_camera Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A Mahir is csak a Magyar Idők cikkei alapján sejtette, hogy a nyomozók a Jobbik szerződéseiért jöttek, ők ugyanis ilyen tájékoztatást egyáltalán nem kaptak. A cég ügyvédjei a Magyar Nemzetnek meg is jegyezték, hogy szokatlannak és elfogadhatatlannak tartják az eljárást. A cég jogi képviselője szerint előfordul, hogy az adóhatósági ellenőrzésből később bűnügyi igazgatósági eljárás lesz, de az, hogy a bűnügyi eljárás megelőzi az adóhatóságot, nagyon ritka.

A Magyar Idők egyébként azt a gyanút fogalmazta meg, hogy a Simicska-cégek több jobbikos plakátot helyeztek ki, mint amennyit bevallottak.

Közben a Jobbik maga is nyilvánosságra hozta, hány plakátja és hány óriásplakátja van kinn az országban.

A Mahir keddi közleményében azt írta, készek együttműködni a hatóságokkal, mert náluk minden törvényesen működik, de megjegyezték ezt is:

„A Mahir Cityposter beszédesnek tartja, hogy az ellenőrzéskor a hatóság eltért a bevett gyakorlattól: a bűnügyi igazgatósági eljárás már azelőtt megindult, hogy megkezdődött volna az azt esetlegesen megalapozó adóhatósági ellenőrzés. A vizsgálat tényéről ráadásul előbb tudott a sajtó, mint az érintett cég, sőt volt, ahol már az eljárás eredményét is megelőlegezték. A Mahir Cityposter panasszal élt a házkutatás ténye és módja ellen.”

A parlament szerdán szavaz majd a Kósa Lajos által lex csicskának nevezett törvénymódosításról, ami a Jobbikéhoz hasonló ellenzéki pártkampányokat lehetetlenítené el. A javaslat betiltaná a politikai plakátok kihelyezését a kampányidőszakon kívül. Ez elsősorban az ellenzéknek rossz, a fideszesek ugyanis az elmúlt években rengeteg kampányt indítottak, csak ezeket kormányzati tájékoztató üzeneteknek nevezik, így pedig más elbírálás alá esnek. (Igaz, Lázár János utalt arra, hogy a törvényjavaslat elfogadásával ezeket is visszafognák, de a kormányzati kampányok helyzete tulajdonképpen tisztázatlan.)

A szerdán a parlament elé kerülő javaslat elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges, tehát a Fidesz nem tudja átvinni a javaslatot, ha minden képviselő benn van, és a Fidesz-KDNP-frakción kívül senki sem támogatja azt. Az LMP-s Szél Bernadett korábban egy konferenciára volt hivatalos, hogy Nők a közéletben és a politikában, szerepük és megítélésük címmel tartson előadást, ő azonban jelezte a 444-nek, hogy videóüzenetben beszél majd csak a konferencián, hogy be tudjon menni a parlamentbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.