Nyakunkon a globális vaníliakrízis

A nyugati világ ezt nem igazán vette észre, de idén márciusban végigsöpört Madagaszkáron az utóbbi év legerősebb vihara, az Enawo ciklon. A helyenként 270 km/órás széllel járó viharban több mint 50 ember halt meg, és több mint százezren váltak hajléktalanná. Az országban, ahol az utak majd 90 százaléka burkolat nélküli, és ahol az emberek jelentős része fából készül házakban lakik, évekig érezni fogják még a hurrikán pusztítását.

Van azonban egy iparág, amin keresztül várhatóan az egész világ megérzi majd ezt:

a vanília.

Madagaszkár ugyanis messze a világ legnagyobb vaníliatermelője, 2014-es adatok szerint a világ vaníliaellátásnak 48 százaléka, 2016-ban pedig egyes becslések szerint a 80 százaléka a szigetről érkezett.

Az Enawo pedig elpusztította a madagaszkári vaníliaültetvények 30 százalékát, ezzel pedig akár 24 százalékkal is zsugorodhat a vaníliakínálat a világon.

Ez iparági pánikot okozott, és a 2016-os szárazságok miatt eleve magasan lévő vaníliaárak még tovább kúsztak. Néhány éve még 20-50 dollárért is meg lehetett venni a vanília kilóját, ez az összeg most 600 dollár körül van, de van termelő, amelyik már 1000-1100 dollárt is elkér. (VanillaPura)