Nyakunkon a globális vaníliakrízis

gazdaság
2017 június 13., 05:08
comments 53

A nyugati világ ezt nem igazán vette észre, de idén márciusban végigsöpört Madagaszkáron az utóbbi év legerősebb vihara, az Enawo ciklon. A helyenként 270 km/órás széllel járó viharban több mint 50 ember halt meg, és több mint százezren váltak hajléktalanná. Az országban, ahol az utak majd 90 százaléka burkolat nélküli, és ahol az emberek jelentős része fából készül házakban lakik, évekig érezni fogják még a hurrikán pusztítását.

Van azonban egy iparág, amin keresztül várhatóan az egész világ megérzi majd ezt:

a vanília.

Madagaszkár ugyanis messze a világ legnagyobb vaníliatermelője, 2014-es adatok szerint a világ vaníliaellátásnak 48 százaléka, 2016-ban pedig egyes becslések szerint a 80 százaléka a szigetről érkezett.

Az Enawo pedig elpusztította a madagaszkári vaníliaültetvények 30 százalékát, ezzel pedig akár 24 százalékkal is zsugorodhat a vaníliakínálat a világon.

Ez iparági pánikot okozott, és a 2016-os szárazságok miatt eleve magasan lévő vaníliaárak még tovább kúsztak. Néhány éve még 20-50 dollárért is meg lehetett venni a vanília kilóját, ez az összeg most 600 dollár körül van, de van termelő, amelyik már 1000-1100 dollárt is elkér. (VanillaPura)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.