A lángoló londoni toronyház tizedik emeletéről dobták ki a csecsemőt, így sikerült megmenteni

külföld
2017 június 14., 17:23
comments 112

Egy szemtanú beszámolója szerint egy csecsemő úgy menekült meg szerdán, hogy a kigyulladólondoni toronyház, a Grenfell Tower kilencedik vagy tizedik emeletéről dobták ki. 

Samira Lamrani elmondása szerint az épület ablakán kihajolva egy nő hevesen gesztikulált a lenn álló tömegnek, amivel azt jelezte, hogy ki fogja dobni a gyerekét. Majd dobta is, egy előrefutó férfinak pedig sikerült elkapnia. A gyerek a beszámolók szerint jól van. 

A beszámolók szerint a lángoló épületnél pokoli volt a látvány, sokan kiabáltak segítségért az ablakokban, miközben minden emelet lángokban állt. 

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint legalább tizenkét halálos áldozata van a nyugat-londoni toronyházban hajnalban kitört tűzvésznek, de az áldozatok száma valószínűleg ennél magasabb.

Az 1974-ben épült 24 emeletes, 120 lakásos házhoz szerda hajnalban riasztották a tűzoltókat. Az első egység hat percen belül a helyszínen volt, de a tűz rövid idő alatt elborította a magasházat, és reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg. A londoni rendőrség képviselője a mentőkkel és a tűzoltósággal tartott közös szerda esti sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy várakozása szerint az áldozatok száma tovább növekszik, mivel a vizsgálat még mindig nagyon korai szakaszban jár, és több lakóról nincs hír. A rendőrség nem számít arra, hogy az épületben még túlélőkre lelhet. 

A mentőszolgálat illetékesének tájékoztatója szerint a helyszínre vonult mentőegységek 68 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül 18-nak az állapota kritikus. Tíz további sérült maga jelentkezett kórházi ellátásra. A tűzoltóság helyszíni munkálatainak irányítója elmondta, hogy a tűzoltók 65 embert mentettek ki a toronyházból, és sok lakónak sikerült segítség nélkül kijutnia. A tűzoltóparancsnok szerint a tűzoltóegységek a nap folyamán feljutottak az épület legfelső szintjére, de munkájukat egy ideig egy eltört gázvezeték is hátráltatta, amelyet a kiégett toronyházban csak nehezen lehetett leszigetelni. 

A Grenfell Tower oltása.
photo_camera Fotó: NATALIE OXFORD/AFP

 A tűzoltóegységek vezetője elmondta azt is, hogy szerda este még mindig voltak tűzfészkek az épületben, és a toronyház szerkezeti stabilitása is aggályos. A parancsnok szerint a biztonsági kockázatok miatt jelenleg korlátozott létszámú tűzoltó alakulat dolgozik az épületben. Hozzátette: a tűzoltók drónokat is használnak az épületen belül annak felmérésére, hogy toronyház egyes részei milyen állapotban vannak és mennyire megközelíthetők. 

Sadiq Khan, London polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lakók közül soknak a sorsa egyelőre nem ismert. Khan szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindazok, akiket nem találnak, életüket vesztették, lehetséges, hogy sokan közülük rokonoknál, ismerősöknél leltek menedékre, és még nem jelentkeztek a hatóságoknál. 

 Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője szerint a hatóságok próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában. Hozzátette: elvileg több százan is lehettek az épületben.

Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik még. A brit főváros tűzoltóságának vezetője szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Dany Cotton szerint ilyesmire még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt. 

photo_camera Fotó: Kate Green/Anadolu Agency

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban folyamatos a tűzveszély, mindenekelőtt a belső épületszerkezeti elemek összetétele és a tárolókban gyakran felgyűlő hulladék miatt. 

A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott. A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére. A Downing Street bejelentette, hogy Theresa May miniszterelnök szerda estére összehívta a kormány polgári vészhelyzeti titkárságának ülését a tűzkatasztrófára adandó válaszlépések összehangolására, és annak biztosítására, hogy a sürgősségi szolgálatok és az érintett önkormányzatok minden lehetséges segítséget megkapjanak az illetékes kormányzati szervektől. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.