Schulz válaszolt Orbánnak: Ha nem fogadnak be menekülteket, nem kapnak támogatást

Orbán Viktor és Martin Schulz Brüsszelben még 2015-ben. Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

"Ha kancellár leszek, nem fogom elfogadni, hogy megkérdőjelezzék a szolidaritás eszméjét."

Ezt mondta kedden Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje egy üzleti konferencián. Schulz egyértelművé tette, hogy kancellárként azért állna ki, hogy 

az EU vonja meg a támogatást azoktól, akik nem fogadnak be menekülteket. 

Ezzel a kvótarendszerrel szembeni magyar, cseh és lengyel álláspontra válaszolt. Orbán Viktorra pedig (aki hétfőn azt mondta a parlamentben, "nem enged a brüsszeli zsarolásnak") külön is kitért:

"Orbán azt mondja, ez német probléma. Hadd fogalmazzak teljesen világosan. Amikor a mezőgazdasági politikáról van szó, akkor azt hallom, hogy igen, kérem. Amikor a támogatásokról van szó, akkor azt hallom, hogy igen, kérem. Amikor viszont a menekültpolitikával kellene szolidaritást vállalni, akkor azt mondják, hogy köszönjük, nem. Ez nem elfogadható."

Amikor bejelentették, hogy Schulz lesz a jelöltjük, a szociáldemokraták támogatottsága megugrott, három hónapja még fej-fej mellett álltak Merkelékkel szemben. Azóta viszont visszaestek, 24 százalékos támogatottsággal 14 százalékpontos hátrányban vannak a legutóbbi felmérés szerint. 

Kedden kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen az Európai Bizottság a bevándorlási kvóták megtagadása miatt (Politico)