Súlyos kizsákmányolás nyomait találta a világbajnokságra épülő orosz stadionoknál egy emberi jogi szervezet

külföld
2017 június 14., 14:36
comments 36

Az egyik legismertebb nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch (HRW) szerdai közleménye szerint dokumentumokkal alátámasztott esetek szólnak arról, hogy a 2018-as, Oroszországban megrendezendő foci világbajnokság építkezési munkálatai során súlyos visszaélések történtek.

Az esetek többek között kifizetetlen munkásokról, veszélyes munkakörülményekről, munkahelyi megtorlásokról szólnak.

A FIFA még 2016-ban hozott létre egy ellenőrző rendszert, amivel az oroszországi stadionépítések munkakörülményeit figyelték, és elmondásuk szerint ez javított a helyzeten. Ugyanakkor a New York-i székhelyű HRW európai és közép-ázsiai igazgatója, Jane Buchanan szerint a stadionépítéseken dolgozó munkások kizsákmányolással és bántalmazásokkal kellett szembenézzenek, és a FIFA eddig nem igazolta, hogy érdemben tudja ellenőrizni és kezelni ezeket a problémákat.

photo_camera Fotó: Aleksandr Vasil'ev/Sputnik

A sportszervezet közleménye szerint ugyan egyes hiányosságok vagy problémák felmerülhetnek, ami nem meglepő egy ilyen mértékű beruházásnál, de a HRW állítása a kizsákmányolás mértékéről az építkezési területeken nem vág egybe a FIFA vizsgálatainak eredményeivel. Ezeket az eredményeket a FIFA szóvivője szerint független elemzők és szakszervezeti képviselők negyedéves ellenőrzéseinek eredményéből vették.

A jövő évi világbajnokság tizenegy városban, összesen 12 stadionban zajlik majd. A világbajnokságot szervező orosz bizottság egyelőre nem kommentálta a civil szervezet jelentését. (Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.