Trócsányi: „Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri”

politika
2017 június 14., 17:55
comments 200

Az alkotmány biztosítja azokat a jogi eszközöket, amelyekkel egy polgár vagy szervezet kifejezheti elégedetlenségét egy jogszabállyal szemben, de a polgári engedetlenséget a jog nem ismeri - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

A politikus arra reagált, hogy miután a parlament kedden elfogadta """a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról""" szóló törvényt, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság bejelentette, nem tesznek eleget a jogszabály előírásainak és nem regisztrálnak.

Trócsányi László azt mondta: természetesen mindenkinek jogában áll véleményt mondani és elégedetlenségét jogszerűen kifejezésre juttatni, továbbá lehet alkotmányjogi panasszal élni, és vannak egyéb fórumok, amelyekhez fordulni lehet.
Véleménye szerint azonban alapvető elvárás, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. 

„Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri”

– fűzte hozzá.

A minisztert arról is kérdezték, hogy az Európai Parlament (EP) május 17-ei határozatában kitért a tavaly novemberben, a Szegedi Törvényszéken terrorcselekmény és határzár tiltott átlépésének bűntette miatt tíz év fegyházra ítélt Ahmed H. szír állampolgár esetére. 

Trócsányi László a csütörtökön másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódó üggyel kapcsolatos EP-állásfoglalásról azt mondta: "megdöbbenéssel tapasztalta", mert folyamatban lévő ügyben megengedhetetlen a nyomásgyakorlás. 

Ilyen esetben ugyanis olyan nyomás alá kerülhet a bíró, amely befolyásolja őt ítélete meghozatalában - mondta, majd hozzátette: igazságügy-miniszterként "sosem vette a bátorságot" arra, hogy véleményt mondjon egy nem jogerős ítéletről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.