Azért rúgták ki a pedofília gyanúja alól amúgy tisztázott MTK-s úszóedzőt, mert meztelenül lefotózta magát, és elküldte a képet a barátnőjének

sport
2017 június 15., 11:04
comments 228

Hivatalos közleményben tudatta a Magyar Úszószövetség, hogy szerződést bontottak azzal a Tóth Ramon úszóedzővel, aki az MTK-s munkája mellett a szövetség budapesti régióvezetője volt. A közlemény minimum meglepő.

Tóth ügye akkor pattant ki, amikor a fullank.hu vérbulvárlap azt állította, hogy az MTK edzője meztelen fotót küldött magáról több kiskorú lány tanítványának. A cikkhez egy telefonnal készített meztelen szelfit is mellékeltek.

Tóth a Ripostnak azt mondta, hogy a kép valódi, ő csinálta, de hat évvel ezelőtt, és egyetlen embernek küldte el, az akkori barátnőjének. A cikk szerint az edzőt nem először akarták ezzel a fotóval  kicsinálni, azt egyszer már megszellőztette valaki, megakadályozandó, hogy Tóth a válogatotthoz kerülhessen. (Az akció akkor nem volt sikeres.)

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, miközben a potenciálisan érintett gyerekek szülei közleményben álltak ki a szerintük alaptalanul támadott edző mellett.

Ez csak hitvita volt, hiszen a szülők kezében persze nem volt semmiféle Tóth melletti bizonyíték, azon felül, hogy nem tudták elképzelni róla, hogy ilyet művelt volna. De az ügyben rendőrségi nyomozás is indult, kiskorú veszélyeztetése miatt. És, ahogy a MÚSZ friss közleményéből kiderül, a rendőrök nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy Tóth tényleg zaklatta volna a gyerekeket a fotójával:

A BRFK tájékoztatta a MÚSZ-t arról, hogy Tóth Ramon ellen tett feljelentést – az elvégzett nyomozati cselekményeket követően, bűncselekmény hiányában – elutasította.

Ehhez képest mégis kirúgta a MÚSZ. De miért, ha egyszer semmi terhelőt nem találtak a rendőrök?

Tóth Ramon etikai vétséget követett el azzal, hogy jó erkölcsbe ütköző képeket készített magáról

- mondja a közlemény nyitómondata.

Vagyis eszerint önmagában az szolgáltatott okot egy MÚSZ-alkalmazott kirúgására, hogy az lefotózta magát meztelenül, hiszen a szövegben szó sincs arról, hogy Tóth mondjuk publikálta volna a képet. Mivel nem is ő, hanem a Fullánk közölte azt, nyilván az akarata ellenére. Na de miért ütközne a jó erkölcsbe egy meztelen önfotó? 

Ezek után a következőkkel zárul a közlemény:

A MÚSZ elnöke által felkért vizsgálóbizottság és a MÚSZ Elnöksége felhívja minden, a sportoló gyermekekkel kapcsolatban álló szakember figyelmét az ENSZ gyermekjogi egyezményében megfogalmazott, a sportoló gyermekeket is megillető jogokra és az erőszak minden formájának tilalmára.

Ez megint úgy hangzik, mintha Tóth mégis pedofilkodott volna, pedig egy bekezdéssel korábban ugyanez a szöveg állította, hogy a rendőrök nem találtak róla semmit. Akkor a MÚSZ megtudott valamit, amit a rendőrség nem tud, és ez alapján döntött, de úgy, hogy nem mondja meg, mi alapján?

Az ügyben kérdéseket küldtem a MÚSZ-nak és az MTK-nak is, amint válaszolnak, megírom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.