Egyre több katonát és fegyvert visz az USA Szíriába

háború
2017 június 15., 07:07
comments 131

Az amerikaiakkal szövetséges szíriai felkelők azt állítják, hogy folyamatosan kapnak erősítést az amerikai csapatok a polgárháború sújtotta országban. Elsősorban a Bagdad - Damaszkusz autóút mentén erősödött meg nagyon az amerikai jelenlét, az iraki határ közelében. Az amerikaiak folyamatosan járőröznek, és a hivatalosan elismert bázisuk mellett újabb, általuk ideiglenesnek nevezett bázisokat is elkezdtek belakni.

A mostani erősítés elsősorban arról szólhat, hogy az USA el akarja vágni Aszad szír elnök iráni utánpótlását. Irak felől ugyanis az említett úton keresztül folyamatosan áramlanak a fegyverek az iráni kormánytól az elnök hadseregéhez. A felkelők szerint az USA azt is akadályozza, hogy Aszad katonái szabadítsanak fel területeket az Iszlám Államtól. A felkelők maguknak akarják ezeket a területeket, és ebben állítólag az amerikai légierő segíti is őket. Az USA hadserege azt állítja, hogy csak önvédelemből bombázták az utóbbi napokban Aszad csapatait a környéken.

Amerikai katonák egy Manbidzs melletti faluban, Jalanliban. Fotó: AFP / Delil Souleiman
photo_camera Amerikai katonák egy Manbidzs melletti faluban, Jalanliban. Fotó: AFP / Delil Souleiman Fotó: DELIL SOULEIMAN

Friss fejlemény az is, hogy Jordániából rakétákat telepítettek az amerikaiak Szíriába. Ezekkel a fegyverekkel akár 300 kilométer távolságra is el lehet lőni. Ez az első alkalom, hogy az USA ilyen komoly fegyvereket telepít Szíriába.

Obama elnök mindig is ódzkodott attól, hogy katonákat küldjön Szíriába, és Donald Trump is mindig arról beszélt, hogy nem akarja a szárazföldi beavatkozást. Ehhez képest tavaly év vége óta folyamatosan erősödik az amerikai katonai jelenlét az országban. Idén az amerikaiakkal szövetséges kurdok védelmére vonult fel néhány száz katona az ország északkeleti felében, és a török határon is járőrözni kezdtek amerikai katonák. Nemrégiban pedig hajókról kilőtt rakétákkal romboltak le egy katonai repülőteret. (reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.