Katar 36 amerikai vadászgépet vesz

Katar ellen az elmúlt napokban nagyon súlyon szankciókat hozott egy csomó erős arab ország: Szaúd-Arábia, az Emirátusok, Bahrein és Egyiptom állt a szervezkedés élére, és az elején úgy tűnt, hogy Donald Trump amerikai elnök is támogatja a dúsgazdag a fellépést. 

A hivatalos magyarázat az volt, hogy Katar terroristákat támogat, és túl jóban kezd lenni Iránnal. Ezen kívül számíthatnak a dinasztikus vetélkedések is a térségben uralkodó családok tagjai között.

Ebben a helyzetben meglepő, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter szerdán megállapodott Katarral, hogy 12 milliárd dollárért 36 darab F-15-ös repülőt adnak el nekik. 

Múlt pénteken Donald Trump még terroristák támogatásával vádolta Katart. Külügyminisztere alig győzte tompítani az elnök kijelentésének élét. A helyzet azért is kényes, mert a környéken Katarban van az amerikai hadsereg legfontosabb bázisa. 

Csütörtökön a török külügyminiszter Katarba utazott, hogy közvetítsen a vitatkozó monarchiák között. (Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.