Áder visszaküldte a Fidesz plakáttörvényét, Kövér László szerint így rendkívüli ülésen tolhatják át

Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt. (Ezt a Fidesz a hozzá jól passzoló börtönnyelvből kölcsönözve csak „lex csicska”-ként emlegette.)

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Áder János az MTI szerint azt írta, a törvénnyel nem ért egyet, ezért él az Alaptörvényben biztosított jogkörével, és észrevételei közlésével megfontolásra visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek, hogy az teljes egészében tárgyalja újra.

Szerinte a törvény normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

A záró rendelkezések között olyan rendelkezés hatályba lépését mondja ki, ami nincs a törvényben, a törvény harmadik paragrafusa pedig normatív tartalommal nem bíró, nem létező rendelkezés és melléklet – hívta fel a figyelmet Áder János.

A köztársasági elnök azt írta, Magyarország független, demokratikus jogállam, aminek alapvető követelménye a jogbiztonság, ez pedig megköveteli hogy a jogszabály szövege értelmes és világos, a jogalkalmazás során felismerhető normatartalmat hordozzon.

Frissítés: A plakáttörvényről az Országgyűlés szerdán szavazott, a javaslat több rendelkezésének elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, de azt egyik rendelkezés sem kapta meg, így az Országgyűlés csak a törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit fogadta el.

Kövér László házelnök előzőleg az Inforádiónak azt mondta: ha Áder újratárgyalásra visszaküldi a törvényt, és a frakciók kezdeményezik, akkor elképzelhető, hogy rendkívüli ülést tart a Parlament.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.