Washingtonban vádat emeltek Erdogan biztonsági emberei ellen, akik összerugdosták a békés kurd tüntetőket

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Vádat emeltek Washingtonban a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen, amiért a múlt hónapban Recep Tayyip Erdogan elnök ellen tüntető békés demonstrálókra támadtak a washingtoni török nagykövetség előtt.

Több mint egy tucat török biztonsági őr és rendőr ellen emeltek vádat, és adtak ki letartóztatási parancsot. Az intézkedést Muriel Bowser washingtoni polgármester jelentette be a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Mindegyikük ellen az a vád, hogy az amerikai rendőrök jelenlétét figyelmen kívül hagyva békés tüntetőkre támadtak a washingtoni török nagykövet rezidenciája előtt.

Rex Tillerson külügyminiszter közleményt adott ki, amiben hangsúlyozta: a vádemelés egyértelmű üzenet arról, hogy „az Egyesült Államok nem tűri el, hogy megfélemlítéssel és erőszakkal elfojtsák a szólásszabadságot és a jogos politikai önkifejezést”. Az amerikai külügyminisztérium azt is jelezte, hogy a per után is fenntartja magának a jogot, hogy eldöntse, tesz-e további lépéseket az ügyben.

A török külügyminisztérium válasza szerint „az amerikai hatóságok döntése nélkülöz minden jogi alapot”, és a török nagykövet rezidenciája előtti incidensre nem került volna sor, ha „a helyi biztonsági és rendőri erők nem vallottak volna kudarcot a szükséges intézkedések meghozatalával”. Török állampolgárokat nem lehet felelősségre vonni a történtekért – áll a török külügyi közleményban. Erdogan török elnök a CNN török adásában azt mondta, politikai úton vesz elégtételt a letartóztatási parancsokért.

Mevlut Cavusoglu külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török elnökFotó: Emmanuel Dunand/AFP

Az incidens május 16-án történt, amikor Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban folytatott tárgyalásai után Erdogan a török nagykövet washingtoni rezidenciájára látogatott. Az épület előtt tüntetők várták, és az elnök meg a nagykövetség biztonsági szolgálatának tagjai rárontottak a tüntetőkre. 9 tüntető megsebesült. (MTI)