Feltételezett terroristáknak fedhette fel a moderátorok kilétét a Facebook

Veszélybe sodorhatta saját moderátorainak életét a Facebook, miután véletlenül felfedte kilétüket többek között terroristagyanús felhasználók előtt is, írja a Guardian belső információkra hivatkozva. 

A biztonsági hiba miatt több mint ezer alkalmazott kilétére derülhetett fény, az eset 22 részleget érintett a Facebookon belül. Ezek az alkalmazottak felelnek azért, hogy eltávolítsák a közösségi oldalról a nem megfelelő tartalmakat, a gyerekpornótól kezdve a terroristapropagandáig. 

A szűrésre használt szoftver egy hibája miatt a letörölt csoportok nem csak a megszüntetésükről kaptak értesítést, de az erről döntő moderátorok személyes információi is láthatóvá váltak a számukra. 

A több mint ezer érintett alkalmazott közül mintegy negyvenen dolgoztak a terrorellenes részlegnél Dublinban. Hatan közülük "kiemelt jelentőségű" áldozatai voltak a hibának, mivel a Facebook arra jutott, hogy a személyes adataikat vélhetően látták potenciális terroristák is. 

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

A Guardian elérte a hat érintett egyikét, aki nem kívánt névvel nyilatkozni. Irakban született, de már ír állampolgár. A nevének kiszivárgása után el kellett hagynia Írországot, miután megtudta, hogy hét, terrorszervezetekhez köthető személy is felkereste a személyes adatlapját. 

A Facebook elismerte a biztonsági hibát, amit még tavaly decemberben fedeztek fel, és azt állították, hogy lépéseket tettek, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő. 

A moderátorok általában nem a Facebook közvetlen alkalmazottai, a bujkálni kényszerülő iraki ír férfit is a Cpl. Recruitment nevű alvállalkozó foglalkoztatta. Számos beszámoló szerint nagyon megterhelő és alulfizetett munka a Facebookonak moderálkodni, felkavaró tartalmakat kell egész nap nézni, és elbírálni, hogy megsértik-e a közösségi oldal alapelveit. A lapnak nyilatkozó férfi is arról beszélt, hogy 13 eurós órabérért cserébe egész nap lefejezéseket és kövezéseket kellett néznie, közben pedig elvárták tőle, hogy egészen mélyre ható ismertekre tegyen szert a globális terrorhálózatok működésével kapcsolatban. 

A férfi arról is beszélt, hogy gyerekként érkezett menedékkérőként Írországba. Irakban nagybátyját kivégezték, apját pedig elrabolták és megverték, épp azért jöttek el onnan, hogy elmenekülhessenek a terror elől. 

A moderátorok akkor kezdték el sejteni, hogy valami baj van, amikor elkezdték őket bejelölni ismerősnek olyan terrorszervezetekhez köthető személyek, amiket addig ellenőriztek. Azonnali belső vizsgálat indult, ekkor akadtak rá a szoftveres hibára. 

A vállalat többek között tanácsadást, riasztóberendezések telepítését, és munkába szállítást ígért a bajba került dolgozóknak. 

Az iraki ír férfi öt hónapot töltött el Kelet-Európában, csak a múlt hónapban tért vissza Írországba, mert elfogytak a megtakarításai. De mint mondja, a félelem megmaradt, gyógyszereket kell szednie és munkája sincs. A múlt hónapban keresetet adott be a Facebook és az alvállalkozó ellen. 

A Facebook szerint a moderátorok nem voltak közvetlen veszélyben, ugyanakkor jelezték, hogy mindenkivel felvették a kapcsolatot, hogy támogatást nyújtsanak és hogy érdemben tegyenek a biztonságukért. A belső vizsgálat szerint a kiszivárgott nevek közül csak keveset láthattak az érintettek, és egyetlen közvetlen bizonyítékot sem láttak arra, hogy bárkinek a családját vagy őt magát bármiféle fenyegetés érte volna az ügy miatt. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.