Yoko Ono 48 év után az Imagine társszerzője lett

zene
2017 június 17., 07:21
comments 75

Több mint 35 évvel John Lennon halála után özvegyét, Yoko Onót hivatalosan is elismerték az Imagine című nagy sikerű sláger társszerzőjének.

A National Music Publishers Association (NMPA) zenei kiadó szerdán éves gyűlésén jelentette be New Yorkban, hogy a 84 éves Yoko Ono az 1971-ben kiadott dal jogainak tulajdonosa. 

link Forrás

David Israelite, az NMPA vezetője elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy Onót ebben a kiérdemelt elismerésben részesíthetik. Bemutattak egy archív felvételt, melyen Lennon hangsúlyozza felesége aktív részvételét az Imagine létrejöttében. A zenész a videóban elmondta: 1971-ben Yoko Onót azért nem jegyezték fel társszerzőként, mert akkoriban Lennon "egy kicsit egoistább és túl macsó" volt, és nem említette Ono szerepét. 

John Lennon és Yoko Ono 1969 márciusában Amszterdamban
photo_camera Fotó: I. Klok/ANP/AFP

Yoko Ono a fia, Sean Ono Lennon kíséretében jelent meg az ünnepségen, melyre azért érkezett, hogy átvegye az Imagine-ért az Évszázad dalának járó díjat. Israelite az elismerés átadásakor jelentette be a váratlan hírt. 

Sean Lennon az Instagram-oldalán közölt egy fotót, melyen Yoko Onóval, Patti Smith énekes-dalszerzővel és annak lányával, Jesse Smith-szel látható a díjátadó után. "Életem legbüszkébb napja. (...) A türelem erény" - írta a kép alá. 

Patti és Jesse Smith az ünnepségen közösen adták elő az Imagine-t.

Azáltal, hogy Yoko Onót is megilletik az Imagine-re vonatkozó jogok, a dal szerzői jogi védelmének határideje jelentősen meghosszabbodik. Az Egyesült Államokban az alkotóművész halála után hetven évig illet meg védelem egy művet. (MTI/NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.