5000 rendőr között vonult a kijevi pride 2500 résztvevője

külföld
2017 június 18., 15:30
comments 231

Nemzetközi felmérések szerint az ukrán társadalomra nagyon erősen jellemző homofóbia, de az elmúlt években, és különösen a Majdan téri forradalom óta elmozdulás jelei látszanak. 

Negyedik alkalommal rendezték meg Kijevben a helyi LGBTQ közösség felvonulását, a Pride-ot. Egészen pontosan negyedik alkalommal próbálták meg. 2014-ben a rendőrség végül nem engedte megtartani a vonulást, mert nem tudták garantálni a résztvevők testi épségét. 2015-ben 500 méter után le kellett fújni a felvonulást, miután több tucat radikális tüntető rátámadt a tömegre. 2016-ban 1500-an vonultak utcára a szivárványszín alatt, és a rendőröknek sikerült megóvni őket. Idén már 2500-an voltak. Összesen 5000 rendőr biztosította a rendezvényt. 

Szélsőségesek vérfürdőt ígértek a felvonulás előtti napokban. Egy 100 fős ultranacionalista csoport meg is próbálta megzavarni a Pride-ot, de visszaverték az attakot. Könnygázt, lovasrendőröket is be kellett vetni. Az ellentüntetők szívárványszínű zászlókat égettek, dulakodtak a rendőrökkel, de nem jutottak közel a felvonuláshoz. 

photo_camera Fotó: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency

Csak annyit értek el, hogy a felvonulóknak valamelyest módosítaniuk kellett az útvonalat. A felvonuláson részt vett a brit nagykövet is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
(
DW
)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.