126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe egy hajótörés miatt

Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe egy hajótörés után a hét végén – közölték túlélők hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársaival azután, hogy megérkeztek a szicíliai Palermo kikötőjébe.

Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője az EFE spanyol hírügynökséggel közölte, hogy a nyílt tengeren kimentett négy (kettő nigériai, és kettő szudáni állampolgárságú) migráns sokkos állapotban volt a partot érésük után.

Az IOM-szóvivő a túlélők beszámolójára hivatkozva elmondta, hogy a rajtuk kívül 126 (többségükben szudáni) migránst szállító csónak még múlt csütörtökön indult el a líbiai partoktól, de a hajót pár órával később líbiai kalózok támadták meg, akik ellopták a csónak motorját. Ezután víz kezdett szivárogni a hajóba, ami végül elsüllyedt, a hajótörést az említett négy migránson kívül senki sem élte túl.

A hullámokon hánykolódó négy személyt később líbiai halászok vették észre, és mentették ki, majd ezután egy másik, szintén az európai partok felé tartó és migránsokat szállító hajóra tették. A hajót később az olasz parti őrség feltartóztatta, és a négy túlélőt a palermói partokra hétfőn érkezett több mint 1000 migráns közé szállította.

Giacomo elmondta azt is, hogy a beszámoló hitelességét ellenőrizendő beszéltek a „második” csónakon utazó migránsokkal, akik megerősítették a négy migráns által elmondottakat.

A helyi hatóságok több mint 500 fős csoport érkezését várják az esti órákban a szintén dél-olaszországi Salerno kikötőjébe, akiket egy spanyol hadihajó szállít Olaszországba. Év eleje óta kb. 70 ezer menedékkérő érkezett az olaszországi partokra, ami 15 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Egy 2016. május 25-i hajótörés áldozatai menekülnek a felborult hajórólFotó: Olasz Haditengerészet / Anadolu Agency

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának május végi beszámolója szerint mintegy 1720 ember vesztette életét a földközi-tengeri útvonalon, miközben az európai partokat próbálta elérni. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.