A mecset imámja akadályozta meg, hogy a tömeg meglincselje a londoni gázolót

A közeli mecset imámja őrködött a tömegbe hajtó férfi mellett, hogy a hétfő hajnali gázolás utáni káoszban ne lincseljék meg. 

Miután a 48 éves férfi hétfő hajnalban a furgonjával szándékosan az imáról távozó muszlimok közé hajtott az észak-londoni Finsbury Parknál, kiugrott a járműből, és menekülni próbált. A szemtanúk szerint közben az kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni.

A túlélők azonnal leteperték a földre, és ütni kezdték. A közeli mecset imámja azonban gyorsan közbeavatkozott: felszólította a tömeget, hogy nem bántsák az elkövetőt, csak tartsák vissza, amíg kiérkeznek a rendőrök. 

A támadáshoz használt furgon.Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

A járőrkocsik és a helikopterek nyolc perccel a támadás után értek a helyszínre. Addig az imám a támadó mellett ülve várt, a többiek pedig a földre szorították a támadót. 

A londoni rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet. A furgonos támadásban egy ember meghalt, tízen pedig megsérültek. Nyolc embert most is kórházban ápolnak.  A rendőrök a 48 éves elkövetőt őrizetbe vették, most a mentális állapotát vizsgálják. A hatóságok szerint tettestársa nem volt.  (Telegraph/Guardian)