25 év után először kezdett Ciszjordániában telepet építeni Izrael

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette az Amichai névre keresztelt telep építési munkálatainak kezdetét. Ezzel 25 év után ez lesz az első telep, amit Izrael Ciszjordániában épít. 

A miniszterelnöki bejelentés egy nappal Jared Kushner, Donald Trump vejének és tanácsadójának látogatása előtt történt. Kushner a megrekedt közel-keleti békefolyamat újraindítása miatt érkezik az országba. A bejelentést el is ítélték palesztin vezetők, akik szerint ezzel Netanjahu a béketárgyalások sikerét akarja eleve akadályozni. 

Az új telep annak a 300 keményvonalas telepesnek lehet majd otthona, akiket a rendőrség februárban lakoltatott ki Amonában lévő épületeikből, miután a bíróság úgy döntött, hogy illegálisan építkeztek magántulajdonban lévő palesztin területre. 

Az építkezésbe most annak ellenére kezd bele az izraeli kormány, hogy Netanjahu és Trump idei találkozóján az amerikai fél is azt kérte a zsidó államtól, hogy egy kicsit fogják vissza a telepépítéseket. 

Amichai lesz az első teljesen állami jóváhagyással épülő palesztin területre épített zsidó telep az 1993-ban a Fehér Házban Jichák Rabin izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat PFSZ-elnök által aláírt, oslói egyezmény néven ismert alapvető szerződést megkötése óta. Azóta illegálisan épültek telepek, illetve korábban megépített telepek bővítése zajlott csak. 

A ciszjordániai telepeket a nemzetközi jog törvénytelennek tekinti, és a nemzetközi szakértők szerint az egyik legfőbb akadályát jelentik annak, hogy a nemzetközi közösség nagyrésze által is szorgalmazott kétállami megállapodás jöjjön létre Izrael és Palesztina között. (Guardian)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.