25 év után először kezdett Ciszjordániában telepet építeni Izrael

külföld
2017 június 20., 14:34
comments 121

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette az Amichai névre keresztelt telep építési munkálatainak kezdetét. Ezzel 25 év után ez lesz az első telep, amit Izrael Ciszjordániában épít. 

A miniszterelnöki bejelentés egy nappal Jared Kushner, Donald Trump vejének és tanácsadójának látogatása előtt történt. Kushner a megrekedt közel-keleti békefolyamat újraindítása miatt érkezik az országba. A bejelentést el is ítélték palesztin vezetők, akik szerint ezzel Netanjahu a béketárgyalások sikerét akarja eleve akadályozni. 

Az új telep annak a 300 keményvonalas telepesnek lehet majd otthona, akiket a rendőrség februárban lakoltatott ki Amonában lévő épületeikből, miután a bíróság úgy döntött, hogy illegálisan építkeztek magántulajdonban lévő palesztin területre. 

link Forrás

Az építkezésbe most annak ellenére kezd bele az izraeli kormány, hogy Netanjahu és Trump idei találkozóján az amerikai fél is azt kérte a zsidó államtól, hogy egy kicsit fogják vissza a telepépítéseket. 

Amichai lesz az első teljesen állami jóváhagyással épülő palesztin területre épített zsidó telep az 1993-ban a Fehér Házban Jichák Rabin izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat PFSZ-elnök által aláírt, oslói egyezmény néven ismert alapvető szerződést megkötése óta. Azóta illegálisan épültek telepek, illetve korábban megépített telepek bővítése zajlott csak. 

A ciszjordániai telepeket a nemzetközi jog törvénytelennek tekinti, és a nemzetközi szakértők szerint az egyik legfőbb akadályát jelentik annak, hogy a nemzetközi közösség nagyrésze által is szorgalmazott kétállami megállapodás jöjjön létre Izrael és Palesztina között. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.