A világ legjobb egyetemén szívószálból építenek robotokat

A Harvard Egyetem kutatói olyan, rovarszerű robotokat készítettek, amelyek állni, járni, sőt, még a víz felszínén siklani is képesek.

Ráadásul mindezt szívószálakból.

George Whiteside és Alex Nemiroski mindenképpen olyan robotokat szerettek volna készíteni, amik ügyesen és hatékonyan tudnak felmászni bármire, akárcsak a rovarok, és ahogy a nagyobb robotok képtelenek.

A kutatók néhány helyen megvágták a szívószálakat, hogy azok könnyebben hajoljanak, és olyan kis gumicsöveket raktak beléjük, amelyek felfújt állapotban ízületként viselkedve kiegyenesednek. Egy másik gumidarab pedig ínként viselkedve képes visszahúzni a szívószálat, ha a gumicsőből kiengedik a levegőt.

Minél több lába van egy rovarrobotnak, annál bonyolultabb mozdulatokra képes - és mindössze egy fecskendő kell az irányításához, amivel szabályozni lehet a levegő befújását és kieresztését. Igaz, a legbonyolultabb falmászó mutatványoknál már egy számítógép szabályozta a levegőt.

A Harvard kutatói abban bíznak, hogy találmányaikat továbbfejlesztve a jövő rovarrobotjait már kémkedésre vagy természeti katasztrófák utáni mentőexpedíciókon is lehetne használni. Nem a legtartósabb építmények, de olcsók és egyszerűen összerakhatók. (Popular Mechanics)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.