A világ legjobb egyetemén szívószálból építenek robotokat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Harvard Egyetem kutatói olyan, rovarszerű robotokat készítettek, amelyek állni, járni, sőt, még a víz felszínén siklani is képesek.

Ráadásul mindezt szívószálakból.

George Whiteside és Alex Nemiroski mindenképpen olyan robotokat szerettek volna készíteni, amik ügyesen és hatékonyan tudnak felmászni bármire, akárcsak a rovarok, és ahogy a nagyobb robotok képtelenek.

A kutatók néhány helyen megvágták a szívószálakat, hogy azok könnyebben hajoljanak, és olyan kis gumicsöveket raktak beléjük, amelyek felfújt állapotban ízületként viselkedve kiegyenesednek. Egy másik gumidarab pedig ínként viselkedve képes visszahúzni a szívószálat, ha a gumicsőből kiengedik a levegőt.

Minél több lába van egy rovarrobotnak, annál bonyolultabb mozdulatokra képes - és mindössze egy fecskendő kell az irányításához, amivel szabályozni lehet a levegő befújását és kieresztését. Igaz, a legbonyolultabb falmászó mutatványoknál már egy számítógép szabályozta a levegőt.

A Harvard kutatói abban bíznak, hogy találmányaikat továbbfejlesztve a jövő rovarrobotjait már kémkedésre vagy természeti katasztrófák utáni mentőexpedíciókon is lehetne használni. Nem a legtartósabb építmények, de olcsók és egyszerűen összerakhatók. (Popular Mechanics)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.