A világ legjobb egyetemén szívószálból építenek robotokat

2017 június 20., kedd 9:50

A Harvard Egyetem kutatói olyan, rovarszerű robotokat készítettek, amelyek állni, járni, sőt, még a víz felszínén siklani is képesek.

Ráadásul mindezt szívószálakból.

George Whiteside és Alex Nemiroski mindenképpen olyan robotokat szerettek volna készíteni, amik ügyesen és hatékonyan tudnak felmászni bármire, akárcsak a rovarok, és ahogy a nagyobb robotok képtelenek.

A kutatók néhány helyen megvágták a szívószálakat, hogy azok könnyebben hajoljanak, és olyan kis gumicsöveket raktak beléjük, amelyek felfújt állapotban ízületként viselkedve kiegyenesednek. Egy másik gumidarab pedig ínként viselkedve képes visszahúzni a szívószálat, ha a gumicsőből kiengedik a levegőt.

Minél több lába van egy rovarrobotnak, annál bonyolultabb mozdulatokra képes - és mindössze egy fecskendő kell az irányításához, amivel szabályozni lehet a levegő befújását és kieresztését. Igaz, a legbonyolultabb falmászó mutatványoknál már egy számítógép szabályozta a levegőt.

A Harvard kutatói abban bíznak, hogy találmányaikat továbbfejlesztve a jövő rovarrobotjait már kémkedésre vagy természeti katasztrófák utáni mentőexpedíciókon is lehetne használni. Nem a legtartósabb építmények, de olcsók és egyszerűen összerakhatók. (Popular Mechanics)