68 luxusapartmanban is helyeznek el családokat a londoni Grenfell-tűz után

külföld
2017 június 21., 14:14
comments 94

Éjjel volt egy hete, hogy kigyulladt és porig égett egy lakóház a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben. A Grenfell-torony leégése 79 ember halálát okozta és több száz ember maradt általa otthon nélkül. 

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a tragédia utáni napokban sürgette, hogy a város biztosítson helyett a súlyosan traumatizált, otthon nélkül maradt családoknak, és kérése teljesülni látszik. North Kensington a város egyik legszegényebb környéke, viszont a kerület déli részén már kifejezetten vagyonos családok élnek. 

A Kensington és a Chelsea határán álló Kensington Row toronyházban 68 luxusapartmant különítettek el a túlélők családjanak. Az apartmanok ára itt 1,6 millió fontnál, azaz nagyjából 560 millió forintnál kezdődik, de egészen 8,5 millió fontig, majdnem 3 milliárd forint értékig kapni itt 4 hálószobás luxuslakásokat. London városa az alsóbb kategóriások közült le foglalt le 68, teljesen bútorozott lakosztályt, és kapcsolta hozzá őket a szociális lakáshálózathoz, de nyújtott hozzá támogatást az önkormányzatokat összefogó kormányhivatal, a DCLG is (Department for Communities and Local Government).

Éjjel-nappali portaszolgálat, úszómedence, szauna, sőt mozi is van az épületben, bár az nem világos, hogy az új lakók minden szolgáltatást igénybe vehetnek-e majd. Az építettő Berkeley Group képviselői közleményükben azt hangsúlyozták, legfontosabb, hogy a családok lehetőség szerint egykori otthonuk közelében, nyugodt környezetben kezdhessenek új életet. 

Nem tiszta, pontosan hány család elhelyezését kell megoldania a londoni önkormányzatnak, de egy 24 emeletes ház égett porig, az tehát biztos hogy több száz, akár ezer ember elhelyezéséről van szó. Közleményükben azt jelezték, hogy már most hét londoni kerületben hoztak létre illetve foglaltak le ideiglenes otthonokat, és 3700 új lakás rendelkezésre bocsátását vállalják. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.