Dél-Korea átengedne néhány helyszínt Észak-Koreának a 2018-as téli olimpián

Több 444 videó?
Szeretném
Mún Dzsaein, Dél-Korea új elnöke  Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

2018-ban Dél-Korea, közelebbről Phjongcsang rendezi a téli olimpiát, és a rendezők a Guardian szerint különleges gesztusra készülnek. Néhány számot Dél-Korea átengedne Észak-Koreának, hogy legalább egy kicsivel szebb közös arcot mutassanak a világ felé, mint ahogy az valójában kinéz. A tervek szerint elsősorban sífutamokat engednének át. 

A gesztus értékét emeli, hogy észak-koreai sportolónak nem sikerült magát kvalifikálnia a játékokra. 

A dél-koreai sportminiszter, Do Jong-Hvan tovább is ment, és nő hokiban közös koreai csapat kiállítását is szorgalmazza a jövő februárban kezdődő játékokon. Ennél életszerűbb, hogy csak helyszíneken osztozik majd a két Korea, erről hamarosan tárgyalások is indulhatnak az illetékes tárcák és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot vezető Thomas Bach főtitkár között. 

A kezdeményezés beleillik az új dél-koreai elnök, Mún Dzsaein elképzeléseihez, aki diplomáciai úton igyekezne enyhíteni a rakétatesztelésig feszült viszonyt. Mún odáig ment, hogy a héten azt is felvetette, a két országnak közösen kellene megpályáznia a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezését. 

Koreai csapatok közti sporteseményekre már került sor az idén. A női futballcsapatok és a női hokicsapatok is összecsaptak Dél-Koreában. (Guardian)