Egy 36 éves marokkói állampolgár volt a brüsszeli támadó

külföld
2017 június 21., 08:24
comments 88

A belga katonák kedden este lelőtték azt férfit, aki a Brüsszel főpályaudvarán akart öngyilkos merényletet elkövetni, de csak egy kisebb robbanást sikerült okoznia. 

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője szerdán közölte, hogy a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet elkövetője egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt. A rendőrség ismerte, de nem szerepelt a terroristákról vezetett nyilvántartásában. 

A biztonsági erők által agyonlőtt férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, csak egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani. A férfi egy szögbombát próbált felrobbantani, amivel komoly károkat okozhatott volna. A járókelők még fényképeket is készítettek az égő hátizsákról, amiről először nem is tudták, hogy bomba. 

A brüsszeli állomás padlója a robbantás után.
photo_camera A brüsszeli állomás padlója a robbantás után. Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

A meg nem nevezett férfi a Molenbeek nevű negyedben lakott, ahol korábban a párizsi terrortámadás elkövetői is éltek. Szerdán a rendőrség több lakást is átkutatott a környéken. 

Charles Michel belga miniszterelnök arról beszélt, hogy a terrortámadást sikerült elhárítani.  Steven Vandeput védelmi miniszter a katonákat méltatta, hogy az előírásoknak megfelelően jártak el. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.