Gyógyíthatatlan beteg kannabiszhasználót is bevittek a rendőrök az aurórás razziáról, utána hajnalban házkutatást tartottak nála

bűnügy
2017 június 21., 08:51

Bűnözőt csinálnak belőlem, mert beteg vagyok

- ezt mondta a 444-nek Attila, akit június 10-én vittek el az Aurórából a rendőrök. Attila Sclerosis multiplex (SM) nevű súlyos, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved, ami más mellett fájdalommal és görcsrohamokkal jár. Az SM tüneteinek csillapítására világ 27 országában használnak sikerrel egy Sativex nevű gyógyszert, ami a marihuána THC és CBD nevű hatóanyagait tartalmazza.

Ez a gyógyszer itthon nem elérhető, miután a marihuána tiltott kábítószernek számít, és ezért az orvosok sem merik külföldről behozatni a betegeiknek. Ha valamelyik orvos mégis hajlandó lenne megrendelni külföldről, az is csak nagyon kevés SM betegnek segítene, mert állami támogatás híján a Sativex kétheti adagja ~160 ezer forintnyi euróba kerül.

Emiatt a magyar SM betegek egy része marihuánát használ, ez a tünetek súlyosságától függően kéthetente 20-30 ezer forintot visz el. Attila is az ilyen betegek között van, és más, hasonló helyzetben lévő emberek is ott voltak június 10-án az Aurórában rendezett fesztiválon.

Attilánál a rendőrök csekély mennyiségű marihuánát találtak. Bevitték a rendőrségre, kihallgatták, vizeletvizsgálatot végeztek. Attila hiába mondta el a rendőrségen, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, és terápiás céllal használ füvet, hajnalban bilincsben vitték haza a lakásába, ahol házkutatást tartottak.

„Csak a szerencsén múlt, hogy a három gyerek nem volt akkor otthon, szörnyű lett volna, ha így kell látniuk.”

Június 10-én a Zengető nevű csapat szervezett rendezvényt az Auróra Közösségi Házba. A Zengető célja a magyar ipari kender népszerűsítése.

„Zamárdi mellett van egy Lulla nevű település, ott működik egy kenderföld családi vállalkozásban. Ez teljesen legális, semmi köze a kábítószerhez.”

Ezt Vincze János, a június 10-i aurórás program szervezője mondta. Nyáron alkotótábor és fesztivál lesz a Lullán, Vinczéék ehhez akartak 100 ezer forint támogatást összegyűjteni az Aurórában, hogy legyen pénz például hangtechnikára. (Most az Indiegogon fut a kampányuk, miután a razzia keresztbe verte az adománygyűjtést is.)

A nyári fesztiválon, ahogy az aurórás programon is azt akarták bemutatni, hogy a kender milyen sok mindenre használható, lehet belőle ruhát gyártani, lisztet készíteni, sőt épül Magyarországon kenderház is, kenderbetonból.

photo_camera Kenderbeton-szakértő az Aurórában június 10-én, a rendőrségi razzia előtt Fotó: Vincez János / Zengető

Erről szóltak az Aurórában tartott előadások, lehetett kendertextilt festeni, volt pogácsa kenderlisztből, téglaöntés kenderbetonból, még a belépő is kenderháncsból készült.

Június 10-én kora este jelentek meg az első furcsa, civil ruhás figurák, több jelenlévő szerint is elkezdték lefotózni a résztvevőket, főleg azokat, akiknek raszta haja volt. Nem sokkal ezután 30 rendőrt nyomult be az Aurórába. A rendőrök telefonról nézték össze a Zengetős program résztvevőinek arcát azokkal a fotókkal, amiket civilbe öltözött kollégáik korábban inkognitóban csináltak, és először őket kutatták át.

„Hiába volt mindenről hivatalos papírunk, hogy nem kábítószer, hanem ipari kender, elvitték a kenderháncsot, az ipari kendermagokat, de még a kenderlisztet is, amiből a pogácsát csináltuk. Papírt semmiről sem kaptunk.”

photo_camera Az ipari kender hivatalos tanúsítványa június 10-én az Aurórában Fotó: Vincez János / Zengető

Volt előadás a kannabisz orvosi felhasználásáról, Attila ezt hallgatta meg társaival mielőtt bevitték. A rendőröknek valószínűleg több SM beteget sikerült volna elfogniuk, ha korábban érkeznek, de közülük csak Attila maradt beszélgetni, a többiek hazamentek az előadás után, még a razzia előtt.

Az aurórás eseményről egyébként 15 ember vittek be a rendőrségre, és utána hajnalban majdnem mindenkinél házkutatást tartottak. Olyan embert is bevittek a rendőrségre, akinél nem találtak kábítószert, és nála is volt házkutatás. Van, aki azt tervezi, hogy panaszt tesz a rendőrségi eljárás ellen. Az érintettek egy részét a TASZ képviseli.

Azt mondják, hogy lakossági panasz miatt jöttek, de ez egy előre megtervezett akció volt. Miután bevittek, már lehetett érezni, hogy a rendőrök sem értenek egyet ezzel az egész eljárással, felülről rendelték meg, hogy ezt kell csinálni

- így foglalta össze a kapitányságon szerzett benyomásait egy résztvevő.

(A címlapos képet az Aurórától kaptuk.)