Reagált Hosszú Katinka kirohanására a FINA

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A magyar úszófenomén terjedelmes, érzelmekben is gazdag levélben fakadt ki a FINA, azaz a Nemzetközi Úszószövetség vezetőivel szemben. A kifakadásnak két oka volt: Hosszú egyrészt kifogásolta, hogy a szövetség a sportolókkal való egyeztetés nélkül megváltoztatta a kiírást, és egy versenyhelyszínen négyben maximalizálták az egyéni indulás lehetőségét. 

Hosszú KatinkaFotó: STEPHANE KEMPINAIRE/DPPI

Másrészt elégedetlenségét fejezte ki a FINA-ban uralkodó kaotikus pénzügyek és a sportolók javadalmazása miatt. Főleg előbbi érintette érzékenyen Hosszút, aki több versenyszámra építette fel felkészülését, és azt vélelmezte, hogy ezt a lépést kifejezetten az ő ellenében lépte meg a FINA. 

A szövetség szerda délután reagált Hosszú kritikáira. A Magyar Úszószövetség felszólította a FINA-alelnöki posztot betöltő Gyárfás Tamást, hogy segítsen kibulizni Hosszú igényeit. Ez csak félig sikerült: a versenyszámok maximumát nem módosították, viszont megemelték a győzteseknek járó díjakat, és mind a női mind a férfi mezőny legjobbja 100 helyett 150 ezer dollárt vihet haza. Hosszú nyilatkozatára érdemben nem akart reagálni a szövetség. 

"Mi úgy készülünk, hogy jó hangulatban fogadnak bennünket, mint ahogy mi is barátainkként tekintünk a magyarokra – ezt egyébként a miniszterelnök úr is többször hangsúlyozta, hogy a FINA és Magyarország viszonya immár nem a partnerségen, hanem a barátságon alapul. Ennek megfelelően mi is a legjobb szándékkal viseltetünk a legtöbb magyar kezdeményezés iránt, ha úgy látjuk, hogy azok még tovább javíthatnak a kapcsolatokon" – nyilatkozta Cornel Marculescu, a szervezet főtitkára. (hvg.hu