42 év után lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról a grizzly medve a Yellowstone parkban

2017 június 22., csütörtök 21:06
49

Annyira sikeres volt a grizzly medvék védelme a Yellowstone nemzeti parkban (ez a legnagyobb amerikai nemzeti park, Idaho, Montana Wyoming államok között húzódik meg), hogy a népszerű medvefaj lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról. A létszámuk a 150-es mélypontról most már egészen 700-ra emelkedett ebben a parkban.

Mostantól ha a nemzeti park határain túlra tévednek, levadászhatják őket. Igaz, ha újra 600 alá csökken a létszámuk, újra veszélyeztetettek lesznek.

Fotó: James Hager/robertharding

Nem kizárt viszont, hogy a jövőben vissza fog kerülni, ugyanis egyik fő táplálékuk, a fehértörzsű fenyő visszaszorulóban van. Igaz, másik azzal érvelnek, hogy a medvék nagyon jól tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz, így az éghajlatváltozás sem fog akkora gondot okozni, mint korábban a vadászat.

A parkban egyébként nagyon vigyáztak arra az utóbbi évtizedekben, hogy a medvék ne kerüljenek emberi élelem közelébe: ha átszoknak a piknikes kosarak rablására, akkor nehezen állnak vissza a hagyományos élelemszerzésre. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt