42 év után lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról a grizzly medve a Yellowstone parkban

ÁLLAT
2017 június 22., 21:06
comments 49

Annyira sikeres volt a grizzly medvék védelme a Yellowstone nemzeti parkban (ez a legnagyobb amerikai nemzeti park, Idaho, Montana Wyoming államok között húzódik meg), hogy a népszerű medvefaj lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról. A létszámuk a 150-es mélypontról most már egészen 700-ra emelkedett ebben a parkban.

Mostantól ha a nemzeti park határain túlra tévednek, levadászhatják őket. Igaz, ha újra 600 alá csökken a létszámuk, újra veszélyeztetettek lesznek.

Grizzly medve a Yellowstone Nemzeti Parkban
photo_camera Fotó: James Hager/robertharding

Nem kizárt viszont, hogy a jövőben vissza fog kerülni, ugyanis egyik fő táplálékuk, a fehértörzsű fenyő visszaszorulóban van. Igaz, másik azzal érvelnek, hogy a medvék nagyon jól tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz, így az éghajlatváltozás sem fog akkora gondot okozni, mint korábban a vadászat.

A parkban egyébként nagyon vigyáztak arra az utóbbi évtizedekben, hogy a medvék ne kerüljenek emberi élelem közelébe: ha átszoknak a piknikes kosarak rablására, akkor nehezen állnak vissza a hagyományos élelemszerzésre. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.