Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy szabálytalan volt az online szerencsejátékok magyarországi engedélyezési eljárása

eu
2017 június 22., 09:30
comments 98

A táv-szerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó magyar szabályozás nem összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága. (Ezt Maciej Szpunar uniós főtanácsnok már áprilisban előre jelezte.)

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletének indoklásában hangsúlyozta: a táv-szerencsejátékokra vonatkozó magyar szabályozás hátrányosan megkülönböztető, nem átlátható módon korlátozta a más tagállamokban bejegyzett vállalkozásokat, hogy ilyen típusú online játékokat szervezzenek Magyarországon.

Az ügy részleteit ismertetve a bíróság arról tájékoztatott, hogy a magyar hatóságok 2014-ben megállapították, hogy a máltai bejegyzésű, többek között táv-szerencsejátékok szervezésével foglalkozó Unibet International nevű társaság magyar nyelvű internetes oldalakon szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújt, noha nem rendelkezik a tevékenység gyakorlásához Magyarországon szükséges engedéllyel. A magyar hatóságok elrendelték az oldalak ideiglenes megszüntetését, és bírságot szabtak ki a társasággal szemben.

A bíróság ítéletében rámutatott arra, hogy eltérő bánásmódnak minősül és hátrányosan megkülönbözteti a másik tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőket a nemzeti szervezőkhöz képest az a nemzeti szabályozás, ami szerint a „megbízható” szerencsejáték-szervezőknek legalább 10 éven keresztül ilyen típusú tevékenységet kell folytatniuk Magyarországon. Mivel a kifogásolt szabályozás hátrányosan megkülönböztető, ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével – mondta ki a bíróság.

Az a másik nemzeti szabályozás ellenben, ami azt írja elő, hogy egy társaságnak valamelyik tagállamban 3 éven keresztül kell szerencsejáték-szervezéssel foglalkoznia ahhoz, hogy „megbízható” szerencsejáték-szervezői jogállást szerezzen, nem hozza előnyösebb helyzetbe a fogadó tagállamban letelepedett gazdasági szereplőket. Ez igazolható a fogyasztók vagy a társadalmi rend védelmére irányuló közérdekű céllal – mondták. A szabályozás ugyanakkor nem felel meg az átláthatóság követelményének, mivel sem a koncessziók odaítéléséhez kapcsolódó hatósági feltételeket, sem pedig a szerencsejáték-szervezők ajánlatuk megtételekor teljesítendő technikai feltételeket nem határozza meg kellő pontossággal.

A bíróság megállapította, hogy ez utóbbi szabályozás szintén ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, ezért a fent említett jogszabályok alapján semmilyen szankció nem szabható ki – írja az MTI.

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos saját csatornája, a TV2 stúdiójában 2016 november 20-án
photo_camera Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miss Universe Hungary döntőjének közvetítése előtt a saját csatornája, a TV2 stúdiójában. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Emlékeztetőül: Andy Vajna épp Tiborcz Istvánnal kávézott, miközben az ölébe pottyant az online kaszinópiac.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.