Hivatalos: szigorúan szabályozzák a kürtőskalácsok receptjét

gasztronómia
2017 június 22., 06:19

A Földművelésügyi Minisztérium bejelentette: megrendszabályozzák a kürtőskalácsok világát, a jövőben csak az a termék viselhetné a nevet, ami a tárca által közzétett recept és kritériumrendszer alapján készült. 

A Magyar Idők szerint a leírás szerint a kürtőskalács:

  • hagyományos technológiával, 
  • kelt tésztából készült csavart édesség, 
  • hossza legalább 17 centiméter, 
  • kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. 

Készítése: 

  • a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, 
  • felületét cukorral borítják, 
  • majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. 

A minisztérium szerint két fajta kürtőskalács létezhet a Földön: a hagyományos és a vásári. Előbbi kizárólag vajjal készülhet, míg a vásáriban lehet olaj vagy margarin is. 

A szabályzás szerint a kürtőskalács csak friss lehet,

négy órával a sütés után már nem forgalmazható. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.