Tudja, hogy néz ki egy 7,5 millió forintos ugrás? Július végén Budapesten megtudhatja!

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Nem állítom, hogy könnyű választani az idei úszóvébé beruházásai közül, ha az értelmetlenül elköltött pénz mennyiségét nézzük. Erős a verseny, végül is önmagában a Dagály Úszópalota 19 milliárddal került többe a vébé eredetileg tervezett teljes, 24,7 milliárd forintos költségvetésénél. A 3,5 milliárdból épített, a vébéhez legfeljebb ozmózissal kapcsolódó balatonfüredi mélygarázs is erős pályázó, de személyes kedvencem mégis a Batthyány téren épülő szupertoronyugró-torony.

A 2017-es vizes világbajnokságra készülő óriás-ugrótorony építkezésének helyszíne a fővárosi Batthyány téren 2017. január 3-ánFotó: Illyés Tibor/MTI

Ez ugyan azon kevés beruházás közé tartozik, amelynek január óta nem duplázódtak-triplázódtak a költségei, a szerződés utolsó, június 16-i módosítása után is maradt 2,1 milliárd forint a tervezési költségekkel együtt. Ha viszont azt nézzük, hogy mit kapunk ennyi pénzért, akkor biztos ez a nyertes.

Eleve, egy ideiglenes helyszínről van szó, amit összesen három napig használnak majd csak versenyzésre. Egy olyan számban, amiben összesen 35 versenyző - 23 férfi és 12 nő - kvalifikálta magát, akik aztán magán a versenyen fejenként legfeljebb összesen négyszer ugorhatnak majd. Bár már a szupertoronyugrás nemzetközi szabálykönyvét is átolvastam az elejétől a végéig, abból csak következtetni tudok rá, hogy minden versenynapon, és az első versenynap előtt is legalább egy alkalommal edzhetnek a versenyzők, tehát számolhatunk azzal, hogy egy versenyző akár 8-szor is csobbanhat a férfiak esetében 27, a nőknél 20 méterre kalibrált toronyból.

Ez 35 versenyzővel számolva 280 ugrás, vagyis egy ugrás 7,5 millió forintot ér. Csak a versenybe beszámított, pontozott ugrásokkal számolva már 15 millió egy ugrás értéke. A nők 20 méterről, a férfiak 27 méterről ugornak, tehát egy női ugrás az elrugaszkodástól a csobbanásig ~2, egy férfi ~2,5 másodpercig tart. Vagyis a verseny során összesen 326 másodpercnyi ugrást láthatunk majd, vagyis másodpercenként 6,4 millióba kerül egy pontozott ugrás. Ha jót akar magának, július 28-30 között szabaddá teszi magát a versenyek idejére, és ráfeszül a képernyőre, nehogy lemaradjon ezekről a multimilliós ugrásokról. De tényleg meredten nézzen majd, egy pislogással már egymillió forintnyi szupertoronyugrásról marad le. (Köszönet a tippért olvasónknak, Leventének!)