Tudja, hogy néz ki egy 7,5 millió forintos ugrás? Július végén Budapesten megtudhatja!

sport
2017 június 22., 13:51
comments 126

Nem állítom, hogy könnyű választani az idei úszóvébé beruházásai közül, ha az értelmetlenül elköltött pénz mennyiségét nézzük. Erős a verseny, végül is önmagában a Dagály Úszópalota 19 milliárddal került többe a vébé eredetileg tervezett teljes, 24,7 milliárd forintos költségvetésénél. A 3,5 milliárdból épített, a vébéhez legfeljebb ozmózissal kapcsolódó balatonfüredi mélygarázs is erős pályázó, de személyes kedvencem mégis a Batthyány téren épülő szupertoronyugró-torony.

A 2017-es vizes világbajnokságra készülő óriás-ugrótorony építkezésének helyszíne a fővárosi Batthyány téren 2017. január 3-án
photo_camera A 2017-es vizes világbajnokságra készülő óriás-ugrótorony építkezésének helyszíne a fővárosi Batthyány téren 2017. január 3-án Fotó: Illyés Tibor/MTI

Ez ugyan azon kevés beruházás közé tartozik, amelynek január óta nem duplázódtak-triplázódtak a költségei, a szerződés utolsó, június 16-i módosítása után is maradt 2,1 milliárd forint a tervezési költségekkel együtt. Ha viszont azt nézzük, hogy mit kapunk ennyi pénzért, akkor biztos ez a nyertes.

Eleve, egy ideiglenes helyszínről van szó, amit összesen három napig használnak majd csak versenyzésre. Egy olyan számban, amiben összesen 35 versenyző - 23 férfi és 12 nő - kvalifikálta magát, akik aztán magán a versenyen fejenként legfeljebb összesen négyszer ugorhatnak majd. Bár már a szupertoronyugrás nemzetközi szabálykönyvét is átolvastam az elejétől a végéig, abból csak következtetni tudok rá, hogy minden versenynapon, és az első versenynap előtt is legalább egy alkalommal edzhetnek a versenyzők, tehát számolhatunk azzal, hogy egy versenyző akár 8-szor is csobbanhat a férfiak esetében 27, a nőknél 20 méterre kalibrált toronyból.

Ez 35 versenyzővel számolva 280 ugrás, vagyis egy ugrás 7,5 millió forintot ér. Csak a versenybe beszámított, pontozott ugrásokkal számolva már 15 millió egy ugrás értéke. A nők 20 méterről, a férfiak 27 méterről ugornak, tehát egy női ugrás az elrugaszkodástól a csobbanásig ~2, egy férfi ~2,5 másodpercig tart. Vagyis a verseny során összesen 326 másodpercnyi ugrást láthatunk majd, vagyis másodpercenként 6,4 millióba kerül egy pontozott ugrás. Ha jót akar magának, július 28-30 között szabaddá teszi magát a versenyek idejére, és ráfeszül a képernyőre, nehogy lemaradjon ezekről a multimilliós ugrásokról. De tényleg meredten nézzen majd, egy pislogással már egymillió forintnyi szupertoronyugrásról marad le. (Köszönet a tippért olvasónknak, Leventének!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.