Vajon melyik ország költi a legkevesebb pénzt alapfokú oktatásra az OECD-ben?

oktatás
2017 június 22., 14:18

Magyarország!

Ezek az OECD 2013-as adatai, és az alapfokú oktatásra költött kiadásokat mutatják az összes kiadás arányában. Különösen érdekes, hogy a lista élén olyan, hagyományosan lesajnált és elég egyenlőtlen országok vannak, mint Mexikó, Brazília vagy Chile. Felsőoktatásban sem állunk túl jól (ezt a szögletes pont jelzi, tertiary education).

Megnéztem a frissebb számokat is az Eurostat honlapján. 2015-ben így fest az európai lista:

photo_camera Az Eurostat csak a közvetlen kormányzati költéseket nézi.

Az is elég sokatmondó, hogy mikor kezdett a magyar kormány pont az oktatáson spórolni:

Aki szeretne arról olvasni, hogyan függ össze ez azzal, hogy az ALDI raktárosa és az egyetemi docens fizetése között mekkora a különbség, ajánlom Demeter Márton remek Facebook-posztját.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.