A program publikálása után egy nappal, furcsa indokkal kipenderítették a Momentumot a szolnoki kempingből, ahová fesztivált szerveztek volna

politika
2017 június 23., 08:05

Vasárnap kiadott egy sajtóközleményt a Momentum arról, hogy július 20. és 23. között fesztivált rendeznek a szolnoki Tiszaliget Turisztikai Központban, társadalmi-politikai-gazdasági előadásokkal, beszélgetésekkel és olyan fellépőkkel, mint a Wellhello, az Ivan & the Parazol, Soerii & Poolek, az Anima Sound System, Fran Palermo, Kistehén, Middlemist Red, Bermuda, Copy Con vagy a Monsters of Rap.

Másnap, június 19-én, hétfőn délelőtt már keresték is Szolnokról a fesztivál felelősét, hogy közöljék vele:

nem rendezhetik meg a fesztivált a Tiszaliget kempingben.

A helyszínt kezelő Szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány a Mometum szerint arra hivatkozott, hogy nem fizettek előleget a foglalásra, ezért kell lemondaniuk a rendezvényt. A momentumosok elismerték, hogy a közalapítvánnyal még februárban kötött szerződésükben valóban benne van, hogy május 15-ig előleget kell fizetniük, de a szerződés szerintük amúgy is hibás, mert egy másik pont meg április 15-ét jelöli meg előlegfizetési határidőként.

A fesztivál momentumos felelőse korábbról is ismeri a szállás kezelőit, ezért nem csinált ebből ügyet, úgy volt vele, hogy utalja az előleget, amint kérik. A pénzt azonban nem kérte senki, sem április 15., sem május 15. után, pedig a momentumos szervezők végig napi kapcsolatban voltak a helyszínnel, még a hatósági bejárás is május 15. után volt, és a szállásadók akkor sem jelezték, hogy bármi gondjuk lenne. Nem kaptak előlegbekérőt sem, pedig ekkora rendezvényeknél szokás ilyesmit küldeni.

A közalapítvány június 19-én, pont egy nappal a program publikálása és a reklámkampány beindulása, és egy nappal a jegyértékesítés tervezett kezdete előtt jelezte, hogy az előleg elmaradása miatt fel kell bontaniuk a szerződést. A momentumosok azt mondták, ők ezután rögtön, sűrű elnézéskérésekkel kísérve jelezték a szállásnak, hogy akkor most azonnal utalják az előleget, de a közalapítványnak az már nem kellett, mert szerintük a februári szerződés az elmaradás miatt már semmis.

A Momentum erre új szerződést akart kötni ugyanarra az időpontra, de a közalapítványtól azt válaszolták nekik, hogy erre nincs lehetőség, nagyon sajnálják a fesztiváljukat, de keressenek neki más helyet.

A párt szerette volna megtudni, hogy pontosan mi az oka a hirtelen hangulatváltozásnak a közalapítványnál, de a szállásadók kedd óta nem nagyon akarnak beszélni velük.

A fesztivál felelőse azt mondta, több rendezvényt is szervezett már ugyanebbe a szolnoki táborba, és még a Momentumnak is volt már itt egy tábora (igaz, az szűkebb körű volt, mint a most tervezett fesztivál), de a soha nem volt hasonló probléma, a szállás üzemeltetői mindig jóhiszeműen álltak az egyesülethez, ezért sem tudják, mi történhetett most.

A Szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványt egyébként a szolnoki önkormányzat alapította, ami most megkérdőjelezhetetlen fideszes vezetés alatt áll. Ennek ellenére Bíró Árpádot, a közalapítvány igazgatóját, aki a szálláshelyek üzemeltetését végző szervezetrendszert vezeti, Szolnokon inkább balos kötődésűnek tartják. A helyiek szerint azonban nagyon jól lavírozik, ezért tudta az elmúlt 15 évben megtartani a posztját a politikai fordulatok ellenére is.

A történtekről több kérdést is feltettünk a közalapítványnak, de a poszt megjelenéséig nem válaszoltak.

A Momentumnál azt mondták, sajnálják, hogy nem vihetik a fesztivált Szolnokra, már csak azért is, mert ahogy több helyi megjegyezte, rég volt a városban ilyen felhozatallal zenei fesztivál. A pártban nem is értik, hogy a szállásadójuknak milyen racionális indoka lehet arra, hogy lemondjon egy biztosra foglalt, több ezresre tervezett rendezvényt. Viszont mióta a hét elején átlátták, hogy a szolnoki szállással nem fognak tudni dűlőre jutni, elkezdtek új helyszínt keresni, mert  fesztivált semmiképpen nem akarták elengedni.

Pénteken végül megállapodtak egy másik helyszínnel, így a fesztivált végül a Fejér megyei Bodajkon tartják majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.