Az amerikaiak EBESZ-nagykövete is aggódik a magyar civiltörvény miatt

A magyarországi civiltörvény ellen emelt szót az EBESZ parlamenti közgyűlésén az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete, pontosabban ügyvivője, mert ahogy épp Magyarországon is, úgy az európai biztonsági és együttműködési szervezettnél is ügyvivő képviseli csak az USA-t. Kate M. Byrnes felszólalásában arról beszélt, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a magyar parlament döntése a törvény elfogadásáról, mert az aránytalanul és igazságtalanul terheli a megcélzott szervezeteket, amelyek közül sok a kormányzati korrupció ellen, vagy az emberi jogokért és a szabadságjogokért küzd.

"Ez az új törvény, különös tekintettel arra, hogy a kormányzati retorika a társadalmi érdek ellenében ténykedőként próbálja ábrázolni a külföldről is támogatott szervezeteket, stigmatizálja a helyi szervezeteket, így összességében korlátozhatja a magyarokat az önszerveződésben és aggályaik demokratikus normák szerinti kifejezésében" - mondta.

Byrnes értékelése szerint a törvény "visszalépés a gyülekezés és a kifejezés szabadságából, és az EBESZ részeseiként közösen vállalt kötelezettségeinktől a civil társadalom támogatására". Azt, hogy a civil törvény elfogadásával a kormány nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit is megsértheti, itt írtam meg. Ahogy azt is, hogy az EBESZ a civil társadalom védelméről szóló szerződését annak idején maga Orbán Viktor írta alá.

"Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségeit és az EBESZ felé tett vállalásait az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről és terjesztéséről, és utasítsa el a civil szervezetek műkodésének korlátozását. Sürgetjük, hogy a kormány gondolja újra a törvényt, és támogassa, ne pedig aláássa a független civil szervezetek létfontosságú ténykedését" - zárta felszólalását az ügyvivő. (Via US Mission at OSCE)