Ellenfelei kiirtásával fenyegetőzik a kambodzsai miniszterelnök

Hun Sen gyertyagyújtással emlékezik átállása 40. évfordulójára. A megemlékezés után kiirtással fenyegette meg politikai ellenfeleit.Fotó: KHEM SOVANNARA/AFP

Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke a világ legrégebb óta regnáló kormányfője. 1985-ben került hatalomra, amikor a vietnami kommunisták támogatásával sikerült megdöntenie a maoista vörös khmerek népirtó rezsimét. Most viszont ő maga fenyegetőzik népirtással ott, ahol ez nem afféle üres fenyegetés. Ellenzéke június elején viszonylagos sikereket ért el az önkormányzati választásokon. Nem nyert, de megerősödött.

Hun Sen a jelek szerint ezt elég rosszul tűri, mert szerdán olyan beszédet mondott, hogy azt még a Kambodzsa iránt elég mérsékelt érdeklődést mutató világsajtó, rajtuk keresztül pedig most önök is meghallhatják. "Ha annak érdekében, hogy milliók békéjét és életét biztosítsuk, el kell pusztítanunk száz-kétszáz embert, akkor el fogjuk őket pusztítani" - üzente politikai ellenfeleinek, akiknek még azt is mondta, hogy "jobban teszik, ha előkészítik a koporsóikat".

Beszédét nagy átállása 40. évfordulóján mondta el, Hun Sen 1977-ben dezertált a Vörös Khmerektől Vietnamba, hogy aztán a vietnami hadsereg támogatásával térjen vissza és győzze le egykori elvtársait. (AFP via Yahoo Australia)