Ellenfelei kiirtásával fenyegetőzik a kambodzsai miniszterelnök

külföld
2017 június 23., 17:48
comments 40
Hun Sen gyertyagyújtással emlékezik átállása 40. évfordulójára. A megemlékezés után kiirtással fenyegette meg politikai ellenfeleit.
photo_camera Hun Sen gyertyagyújtással emlékezik átállása 40. évfordulójára. A megemlékezés után kiirtással fenyegette meg politikai ellenfeleit. Fotó: KHEM SOVANNARA/AFP

Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke a világ legrégebb óta regnáló kormányfője. 1985-ben került hatalomra, amikor a vietnami kommunisták támogatásával sikerült megdöntenie a maoista vörös khmerek népirtó rezsimét. Most viszont ő maga fenyegetőzik népirtással ott, ahol ez nem afféle üres fenyegetés. Ellenzéke június elején viszonylagos sikereket ért el az önkormányzati választásokon. Nem nyert, de megerősödött.

Hun Sen a jelek szerint ezt elég rosszul tűri, mert szerdán olyan beszédet mondott, hogy azt még a Kambodzsa iránt elég mérsékelt érdeklődést mutató világsajtó, rajtuk keresztül pedig most önök is meghallhatják. "Ha annak érdekében, hogy milliók békéjét és életét biztosítsuk, el kell pusztítanunk száz-kétszáz embert, akkor el fogjuk őket pusztítani" - üzente politikai ellenfeleinek, akiknek még azt is mondta, hogy "jobban teszik, ha előkészítik a koporsóikat".

Beszédét nagy átállása 40. évfordulóján mondta el, Hun Sen 1977-ben dezertált a Vörös Khmerektől Vietnamba, hogy aztán a vietnami hadsereg támogatásával térjen vissza és győzze le egykori elvtársait. (AFP via Yahoo Australia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.