Kínában elkezdték betiltani az élő videostreameket

A kínai hatóságok csütörtökön rendelték el, hogy az ország három nagyobb internetes felülete azonnali hatállyal függesszen fel mindenféle video- és audióstream-szolgáltatást. 

A tiltás a kínai Twitterként működő Sina Weibo mikroblog-szolgáltatót, a népszerű hírportált, az iFeng-et és a videostreamre használt ACFUN-t érinti. A döntés érzékenyen érintette a Sina Weibo részvényeit is, New Yorkban egymilliárd dollárral csökkent a vállalat által bevonzott tőke mennyisége. 

A Weibo-nak havi 300 millió aktív felhasználója van, és az utóbbi időszakban látványosan kezdett váltani az oldal a klasszikus posztolás helyett az élő streamek közvetítésére. 

A kínai hatóságok szerint viszont a három platform nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel a streamek közvetítéséhez, és nem voltak figyelemmel azokra a törvényekre sem, melyek a negatív tartalmú beszédek propagálásának tilalmára vonatkoznak. Ez így furán hangzik, de természetesen arról van szó, hogy élő streamet rendkívül nehéz cenzúrázni, ott számos politikailag érzékeny dolog is előjöhet, ami amúgy nem férne el a szigorúan szabályzott kínai neten. 

A kínai médiahatóság döntéséből nem derült ki, hogy a tiltás átmeneti vagy végleges-e. 

A Weibo szerint a felhasználóknak ezentúl a hatóságtól kell majd engedélyt kérniük élőzésre, ami nyilván sokak kedvét elveheti majd a műfajtól. 

Kínában épp nagyon kampány zajlik a társadalmilag károsnak ítélt netes jelenségek visszaszorítására, a közelmúltban több oldalt is töröltek, mert azok vulgáris tartalmakat közöltek, illetve negatívan befolyásolták a társadalmat. A törölt tartalmak közül több hírességek magánéletével, róluk szóló pletykákkal foglalkozott. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.