Kínában elkezdték betiltani az élő videostreameket

külföld
2017 június 23., 11:00
comments 20

A kínai hatóságok csütörtökön rendelték el, hogy az ország három nagyobb internetes felülete azonnali hatállyal függesszen fel mindenféle video- és audióstream-szolgáltatást. 

A tiltás a kínai Twitterként működő Sina Weibo mikroblog-szolgáltatót, a népszerű hírportált, az iFeng-et és a videostreamre használt ACFUN-t érinti. A döntés érzékenyen érintette a Sina Weibo részvényeit is, New Yorkban egymilliárd dollárral csökkent a vállalat által bevonzott tőke mennyisége. 

A Weibo-nak havi 300 millió aktív felhasználója van, és az utóbbi időszakban látványosan kezdett váltani az oldal a klasszikus posztolás helyett az élő streamek közvetítésére. 

A kínai hatóságok szerint viszont a három platform nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel a streamek közvetítéséhez, és nem voltak figyelemmel azokra a törvényekre sem, melyek a negatív tartalmú beszédek propagálásának tilalmára vonatkoznak. Ez így furán hangzik, de természetesen arról van szó, hogy élő streamet rendkívül nehéz cenzúrázni, ott számos politikailag érzékeny dolog is előjöhet, ami amúgy nem férne el a szigorúan szabályzott kínai neten. 

A kínai médiahatóság döntéséből nem derült ki, hogy a tiltás átmeneti vagy végleges-e. 

A Weibo szerint a felhasználóknak ezentúl a hatóságtól kell majd engedélyt kérniük élőzésre, ami nyilván sokak kedvét elveheti majd a műfajtól. 

Kínában épp nagyon kampány zajlik a társadalmilag károsnak ítélt netes jelenségek visszaszorítására, a közelmúltban több oldalt is töröltek, mert azok vulgáris tartalmakat közöltek, illetve negatívan befolyásolták a társadalmat. A törölt tartalmak közül több hírességek magánéletével, róluk szóló pletykákkal foglalkozott. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt