Nyert Budaörs az állammal szemben, 765 millió forintot ítéltek meg a városnak

jog
2017 június 23., 07:27
comments 213

Pár napja írtunk arról, hogy Budaörs önkormányzata beperelte az államot, hogy ne kelljen aránytalanul sokat fizetniük még az elvett iskolák után is. Kártérítést követeltek egy nem adónak nevezett, de a város szerint adóként kivetett fizetési kötelezettségük miatt. 

Péntek reggel tárgyalta az ügyet a Fővárosi Törvényszék, és az Index beszámolója szerint a bíróság több százmillió forint plusz kamatok megfizetésére kötelezték az alperest, az államot.

A helyszínről származó információink szerint 700 millió forintot meghaladó összeget, plusz kamatokat ítélt meg a bíróság a város számára. Az ügynek ez még csak részítélete, folytatás 2018 januárjában várható. 

A város polgármestere, Wittinghoff Tamás az ítélethirdetés után a 444-nek elmondta, hogy most az eddig szolidaritási hozzájárulás néven elvont összegekről döntött a bíróság, és úgy döntöttek, hogy az Alaptörvény és az önkormányzatokról szóló törvények alapján nem lett volna lehetőség ennek az összegnek az elvonására Budaörstől. Ezt ítélték most vissza a számukra, kamatokkal együtt. 

Wittinghoff elmondta azt is, hogy azon kívül, hogy a döntés nagyon fontos Budaörs szempontjából, szerinte precedens értékű ítélet született, mert a bíróság végre kimondta, hogy hiába ismétel el a kormányszóvivő újra és újra valótlanságokat, a jogállam törvényeir a jogalkotóra is érvényesek, nem hozhat diszkriminatív törvényeket, nem alkothat olyan rendelkezéseket, ami közösségek számára kárt okoz. 

Budaörs vezetése polgári perben támadta meg az államot, mert azt állították, hogy nem elég, hogy az állam elvette az iskoláikat, de még egy csomó pénzt is fizettetnek velük, arra hivatkozva, hogy az államnak sokba kerül a közoktatás átvétele.

Az önkormányzat érvelése szerint „jogalkotással okozott kárt” szenvedtek, amikor szolidaritási hozzájárulás néven kivetett kvázi adó beszedésén keresztült az állam pénzt is várt tőlük azért, hogy az eddig általuk fenntartott iskolákat elvették, majd ehhez be akartak még szedni tőlük egy jelentősebb összeget. 

Budaörstől 2,1 milliárd forintot vártak el így, ez több pénz, mint amennyit a város a feladatai elvégzésére kap az államtól. Wittinghoff Tamás polgármester szerint a törvény kifejezetten bünteti a várost. A város azzal érvelt, hogy annyit, amennyit eddig az iskolák fenntartására fordítottak, 645 millió forintot, ezután is adnának, ha tudnák, hogy a pénzt Budaörs iskoláira fordítják majd. 

Mint múltkori cikkünkben írtuk, az ítélettől függetlenül Budaörs egy másik pert is indít hamarosan. Abban arra akarják kötelezni a KLIK-et, hogy legalább annyit költsön a budaörsi iskolákra, hogy az állaguk ne romoljon. A város szerint a KLIK eddig semmit se költött a januárban átvett épületekre, pedig van ahol vécét kellene cseréni, van ahol festeni kellene. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.