A magyar ultratriatlon-fejedelem nyerte a világ legkíméletlenebb futóversenyét

sport
2017 június 25., 13:30
comments 139

113 óra, 13 perc, 29 másodperces idővel nyerte meg Szőnyi Ferenc az indiai Himalája hágóin át kacskaringózó The Hell Race nevű ultramaratont. A tíz éve folyamatosan emberfeletti módon teljesítő komáromi versenyző akár lassíthatott is a végén, hiszen addigra már mindkét riválisa feladta a versenyt. (A szintidő 120 óra volt.)


Az ötnapos versenyt összesen három meghívott induló vállalta, Szőnyin kívül a francia Guillaume Arthus és az indiai Bhupendra Singh Rajput. Előbbi az első szakaszon szenvedett térdsérülést, utóbbi a harmadik napon adta fel, 290 kilométer megtétele után.

A Manali és Leh között vezető verseny azért különösen durva, mert adott esetben napon belül kellett mínusz tíz fokos és plusz harminc fokos hőmérsékleteket elviselni. Az egyik hágó, amin át kellett futni, 5343 méter magasan volt, de a verseny átlagmagassága is négyezer méter feletti.

285 kilométer után ilyen jól érezte magát Szőnyi az egyik magas hágónál:

Szőnyi "Racemachine" Ferenc, legendás magyar ultrafutó pályafutásának legelképesztőbb része, hogy 2007-ben, 41 évesen kezdett egyáltalán futni. Néhány évvel később viszont máris a világ élvonalában volt az ultrafutásban, teljesítette többek között a 246 kilométeres Spartathlont, megcsinálta a tízszeres, a húszszoros és a harmincszoros Ironmant, átbiciklizett az amerikai kontinensen, tavalyelőtt pedig harmadik lett a 333 kilométeres nepáli a La Ultra versenyen. Jelmondata: 

képes vagyok rá, megtehetem, és meg is teszem!

A verseny után ezt nyilatkozta:

"Hát keresem a szavakat. Nagyszerű dolgot vittem véghez. Mondjuk pont így képzeltem, bár ez nagyképűen hangzik.. Ha nem vágysz arra hogy tejesítsd a teljesíthetetlent, azt akkor soha el nem éred. Két év után futva visszatérni Leh-be és a stupához érve átszakítani a leghosszabb verseny célszalagját- majd magasba emelni a Magyar lobogót, ennél számomra nincs szebb és büszkébb dolog!"

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt