Aszály van Kenyában, kipusztulhat a zsiráf

Több 444 videó?
Szeretném
Recés zsiráfFotó: Cloudtail the Snow Leopard/ Flickr CC BY NC-ND 2.0

Fellángolt az erőszak Kenya nemzeti parkjaiban, ezt John Doherty a saját bőrén is megtapasztalta. Doherty állatvédő, de tavaly októberben mégis órákig bujkálhatott irodai asztala alatt, miközben nomád pásztorok ostromolták a parkőrök szomszédos épületét.

Kenyában elég komoly aszály van, ami miatt a nomád pásztorok elkezdték védett nemzeti parki területekre terelni a csordáikat. Ebből összetűzések lettek, a harcokban több parkőr is életét vesztette. De nem az ember, hanem az állatvilág az igazi vesztes.

A nomádok megjelenésével párhuzamosan fellendült a vadak irtása is, de annyira, hogy két kelet-afrikai zsiráffaj, a núbiai és a recés állománya vészesen megcsappant. Az előbbi 97, az utóbbi 78 százalékkal esett vissza, így már idén kritikusan veszélyeztetetté, vagyis a kipusztulás határára sodródottá minősíthetik őket.

Doherty szerint a zsiráfokra egyértelműen az emberi népesség gyors növekedése és a nomád pásztorok betörése jelenti a legnagyobb veszélyt, de a térségbeli háborúk elől menekülők tömege is ront a helyzetükön.

Hogy a zsiráfok jövője milyen távoli összefüggéseken múlhat, azt Derek Lee, az amerikai Wild Nature Institute zoológusának kutatásai bizonyítják. Megfigyelése szerint Tanzániában az oroszlánok egyre több zsiráfborjút fogyasztanak, mert a nomád pásztorkodás kiszorította a legelőkről hagyományos zsákmányállataikat, a zebrákat és a gnúkat. Az oroszlánok új étrendje számításai szerint 37 százalékkal csökkentette a zsiráfok reprodukciós sikerrátáját. (Via Sciencamag)