Önbíráskodás miatt feljelentik a menekülteket földre kényszerítő ásotthalmi mezőőröket

határ
2017 június 26., 11:16

Büszkén jelentette be Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a Jobbik alelnöke vasárnap, hogy a település mezőőrei megállítottak egy migráns csoportot. 

link Forrás

A poszthoz mellékelt képek alapján az Együtt választmányának elnöke, Szigetvári Viktor feljelentést tesz csoportosan elkövetett önbíráskodás és kényszerítés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Szigetvári szerint „Toroczkai szabadcsapatai törvénytelenül jártak el, mikor hazánkba a Genfi Konvenció szerint jogszerű menedékkérőként érkező embereket kényszerítettek a földre rendőrségi intézkedés nélkül”. 

Szigetvári úgy látja, hogy „a legitim erőszak monopóliumával Magyarországon az állami erőszakszervezetek rendelkeznek kizárólag, nem tűrheti el Fidesz-kormány, hogy bárki embertelenül és önbíráskodóan járjon el bárkivel szemben Magyarországon, akik ugyanúgy emberek, mint mi vagyunk. A több éve tartó menekültellenes hisztéria fenyegeti hazánk biztonságát, mert az embertelenség kultúráját terjeszti. Ezért kiemelten elvárt, hogy a Fidesz-kormány rendőrsége ne tűrje el szélsőjobboldali paramilitáris erők randalírozását. Amit Toroczkai László emberei tettek, az nem szolgálja hazánk biztonságát. Az érintett menedékkérők közül mindazoknak, akik jogszerű menedékkérők, emberséges ellátásra és biztonságra, támogatásra van szükségük, nem pedig a problémát más országokra ráhagyó embertelen erőszakra”.

Szintén feljelentést tesz az ügyben a Párbeszéd Magyarországért is. A párt szerint "az ásotthalmi polgármester által létrehozott mezőőrség a hatáskörén túllépve, faji és etnikai hovatartozásuk miatt bántalmazott menekülteket”. A Párbeszéd ezért közösség tagjai elleni erőszak gyanúja miatt feljelentést tesz. Azt írják: "A Genfi egyezmény szerint érkező menekülteknek joguk van az emberi bánásmódhoz, nem hagyhatjuk, hogy neonáci csoportok bántalmazzák és rettegésben tartsák embertársainkat”.

A rendőrség ma hajnalban számolt be arról, hogy vasárnap „jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra 28 illegális migráns Ásotthalomnál”. A közlemény szerint este fél nyolckor a rendőrök tartóztattak fel magukat pakisztáni és indai állampolgároknak valló, férfiakból álló csoportot. A migránsokat visszavitték a határhoz. Ez nem ugyanaz az akció volt, mert Toroczkai már vasárnap reggel posztolta a fotókat. Volt egy másik rendőrségi akció is, a szomszédos Mórahalomnál, szintén vasárnap, de az hajnalban. Ott sem tesznek említést arról, hogy mezőörök fogtak el illegális migránsokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.