Önbíráskodás miatt feljelentik a menekülteket földre kényszerítő ásotthalmi mezőőröket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Büszkén jelentette be Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a Jobbik alelnöke vasárnap, hogy a település mezőőrei megállítottak egy migráns csoportot. 

A poszthoz mellékelt képek alapján az Együtt választmányának elnöke, Szigetvári Viktor feljelentést tesz csoportosan elkövetett önbíráskodás és kényszerítés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Szigetvári szerint „Toroczkai szabadcsapatai törvénytelenül jártak el, mikor hazánkba a Genfi Konvenció szerint jogszerű menedékkérőként érkező embereket kényszerítettek a földre rendőrségi intézkedés nélkül”. 

Szigetvári úgy látja, hogy „a legitim erőszak monopóliumával Magyarországon az állami erőszakszervezetek rendelkeznek kizárólag, nem tűrheti el Fidesz-kormány, hogy bárki embertelenül és önbíráskodóan járjon el bárkivel szemben Magyarországon, akik ugyanúgy emberek, mint mi vagyunk. A több éve tartó menekültellenes hisztéria fenyegeti hazánk biztonságát, mert az embertelenség kultúráját terjeszti. Ezért kiemelten elvárt, hogy a Fidesz-kormány rendőrsége ne tűrje el szélsőjobboldali paramilitáris erők randalírozását. Amit Toroczkai László emberei tettek, az nem szolgálja hazánk biztonságát. Az érintett menedékkérők közül mindazoknak, akik jogszerű menedékkérők, emberséges ellátásra és biztonságra, támogatásra van szükségük, nem pedig a problémát más országokra ráhagyó embertelen erőszakra”.

Szintén feljelentést tesz az ügyben a Párbeszéd Magyarországért is. A párt szerint "az ásotthalmi polgármester által létrehozott mezőőrség a hatáskörén túllépve, faji és etnikai hovatartozásuk miatt bántalmazott menekülteket”. A Párbeszéd ezért közösség tagjai elleni erőszak gyanúja miatt feljelentést tesz. Azt írják: "A Genfi egyezmény szerint érkező menekülteknek joguk van az emberi bánásmódhoz, nem hagyhatjuk, hogy neonáci csoportok bántalmazzák és rettegésben tartsák embertársainkat”.

A rendőrség ma hajnalban számolt be arról, hogy vasárnap „jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra 28 illegális migráns Ásotthalomnál”. A közlemény szerint este fél nyolckor a rendőrök tartóztattak fel magukat pakisztáni és indai állampolgároknak valló, férfiakból álló csoportot. A migránsokat visszavitték a határhoz. Ez nem ugyanaz az akció volt, mert Toroczkai már vasárnap reggel posztolta a fotókat. Volt egy másik rendőrségi akció is, a szomszédos Mórahalomnál, szintén vasárnap, de az hajnalban. Ott sem tesznek említést arról, hogy mezőörök fogtak el illegális migránsokat. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.