Hülyeségek tárháza az Eszterházy Károly Egyetem gyógynövény- és drogismereti tankönyve

UPDATE 06.28: Az Eszterházy Károly Egyetem szerdán válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére. Azt írták, hogy "a pályázati forrásból készült tankönyv egy gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó felsőfokú szakképzéshez (OKJ) kapcsolódóan készült. A felsőfokú szakképzés jogszabályi változások miatt 2014-ben megszűnt, az egyetemnek jelenleg nincs olyan szakja, ahol ezt a tankönyvet használnák". Update vége.

Kiakadt a gyógyszerészszakma a pár éve tanárképző főiskolából egyetemmé előléptetett Eszterházy Károly Egyetem használt gyógynövény- és drogismereti tankönyvön, írja a Magyar Nemzet. Dr. Németh Imre a TÁMOP-ból, vagyis uniós forrásból finanszírozott "tankönyve" ugyanis hemzseg az olyan hülyeségektől, amelyek még egy alternatívgyógyászati weboldalon is szemet szúrnának.

Az egy dolog, hogy olyan rákkeltő növények káros voltát is relativizálja, mint a fekete nadálytő, mert mindennapjainkban is fogyasztunk rákkeltő dolgokat, például alkoholt, amit az ENSZ szakosodott szervei is rákkeltő anyagként tartanak nyilván. Ennél aggasztóbb, hogy az elméletileg tudósok, szakemberek képzésére használt anyag hiteles elméletként foglalkozik Samuel Hahnemann agymenésével, a homeopátiával, aminek se tudományos alapja, se klinikailag igazolható gyógyító hatása nincsen.

A könyv több, tudományosnak aligha nevezhető tanácsot is tartalmaz. Az ajánlás szerint gyógyító gyökereket még sötétben, teliholdkor, újholdkor vagy fogyó holdkor érdemes gyűjteni, és mert a gyökérnövények eleme a föld, lehetőleg a bak, a szűz, vagy a bika jegyének napjaiban. A gyógyító virágokat ezzel szemben már világosban, a növő hold időszakában, a hajnali harmat felszáradása után, az ikrek, a mérleg és a vízöntő havában érdemes gyűjteni.

"A holdfázisok szerinti növénygyűjtés ebben a formában finoman szólva sem nevezhető tudományos megközelítésnek" - nyilatkozta erről a Magyar Nemzetnek Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész, aki még azt is kifogásolta, hogy Dr. Németh "tankönyve" egyáltalán nem hivatkozik külföldi szakirodalomra, viszont hivatkozik olyan laikus könyvekre, mint Maria Treben "Egészség Isten patikájából" című műve. Dr. Németh emellett a kilenvcenes éveknél később született szakirodalomból egyáltalán nem idéz, pedig az elmúlt húsz évben volt ám némi fejlődés a területen.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.