Hülyeségek tárháza az Eszterházy Károly Egyetem gyógynövény- és drogismereti tankönyve

UPDATE 06.28: Az Eszterházy Károly Egyetem szerdán válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére. Azt írták, hogy "a pályázati forrásból készült tankönyv egy gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó felsőfokú szakképzéshez (OKJ) kapcsolódóan készült. A felsőfokú szakképzés jogszabályi változások miatt 2014-ben megszűnt, az egyetemnek jelenleg nincs olyan szakja, ahol ezt a tankönyvet használnák". Update vége.

Kiakadt a gyógyszerészszakma a pár éve tanárképző főiskolából egyetemmé előléptetett Eszterházy Károly Egyetem használt gyógynövény- és drogismereti tankönyvön, írja a Magyar Nemzet. Dr. Németh Imre a TÁMOP-ból, vagyis uniós forrásból finanszírozott "tankönyve" ugyanis hemzseg az olyan hülyeségektől, amelyek még egy alternatívgyógyászati weboldalon is szemet szúrnának.

Az egy dolog, hogy olyan rákkeltő növények káros voltát is relativizálja, mint a fekete nadálytő, mert mindennapjainkban is fogyasztunk rákkeltő dolgokat, például alkoholt, amit az ENSZ szakosodott szervei is rákkeltő anyagként tartanak nyilván. Ennél aggasztóbb, hogy az elméletileg tudósok, szakemberek képzésére használt anyag hiteles elméletként foglalkozik Samuel Hahnemann agymenésével, a homeopátiával, aminek se tudományos alapja, se klinikailag igazolható gyógyító hatása nincsen.

A könyv több, tudományosnak aligha nevezhető tanácsot is tartalmaz. Az ajánlás szerint gyógyító gyökereket még sötétben, teliholdkor, újholdkor vagy fogyó holdkor érdemes gyűjteni, és mert a gyökérnövények eleme a föld, lehetőleg a bak, a szűz, vagy a bika jegyének napjaiban. A gyógyító virágokat ezzel szemben már világosban, a növő hold időszakában, a hajnali harmat felszáradása után, az ikrek, a mérleg és a vízöntő havában érdemes gyűjteni.

"A holdfázisok szerinti növénygyűjtés ebben a formában finoman szólva sem nevezhető tudományos megközelítésnek" - nyilatkozta erről a Magyar Nemzetnek Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész, aki még azt is kifogásolta, hogy Dr. Németh "tankönyve" egyáltalán nem hivatkozik külföldi szakirodalomra, viszont hivatkozik olyan laikus könyvekre, mint Maria Treben "Egészség Isten patikájából" című műve. Dr. Németh emellett a kilenvcenes éveknél később született szakirodalomból egyáltalán nem idéz, pedig az elmúlt húsz évben volt ám némi fejlődés a területen.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.