Így néz ki Balatonfüred 18 nappal az úszóvébé kezdete előtt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bár alapvetően budapesti esemény, a vizes vébé nyílt vízi úszóversenyeinek, illetve a világbajnokságot követő masters vébé versenyeinek Balatonfüred is a gazdája lesz. Jutott is ide pénz a vizes vébé naponta növekvő, már a 130 milliárdot, az eredetileg tervezett költségvetés ötszörösét is meghaladó költségvetéséből, bár a tervezett két gigaberuházás, a mélygarázs és a parkolóház közül végül csak az előbbi valósult meg. De annak legalább az eredetileg becsült 800 milliós költsége 1,85 milliárdra nőtt.

Azért, mert valami ennyire rohadt sokba, gépkocsibeállónként 9,7 millióba kerül, még nem feltétlenül következik, hogy időben el is készül. Édesapámnak hála pontos helyzetképet kaphattunk az építkezés állásáról a június 26-i, hétfői állapotok szerint.

Ez még nem a mélygarázs, épült felszíni parkoló is. Ez szinte biztosan elkészül, bár egy kicsit sivár lesz.Fotó: Király István

Egy felszíni parkoló már-már kész, itt a jelek szerint már csak némi parkosítás, meg a munkagépek levonulása van hátra. A bajok a mélygarázsban, a felszín alatt, és a kapcsolódó infrastruktúránál kezdődnek. A liftet például pillanatnyilag még senkinek se ajánljuk.

A liftakna most még valóban csak egy akna.Fotó: Király István

Nem árt az óvatosság a lépcsőn se, aminek egyelőre még nincsenek korlátjai. De minek is menne le bárki a mélygarázs legalsó szintjére, ahol hétfőn a délelőtti és vasárnapi esőzések után bokáig állt a víz.

Nyersbeton lépcső korlát nélkül, bokáig álló mocskos víz.Fotó: Király István

A mélygarázsból kijutva két dolgot figyelhetünk meg. Egyrészt a felszínen is akad még munka bőven.

A mélygarázs felszíni kijáratában ez a kép fogadja a bámészkodókat.Fotó: Király István
Ez is a mélygarázs egyik gyalogos kijárata. Sok sikert a használatához!Fotó: Király István
Elvben ez volna a mélygarázs főbejárata a Halászkert mellett. A terveken itt üvegépület, a gyakorlatban fémváz áll csupán. A sok tűzoltótömlővel épp a vizet szivattyúzzák a legalsó szintről.Fotó: Király István

És ez, hogy gyalog megközelíthetetlennek tűnik a parkoló, még a kisebbik probléma. Egyelőre a mélygarázshoz vezető út sem áll túl jól.

Elvben itt, a Zákonyi utcán kéne megközelíteniük az autósoknak a mélygarászt. Aszfalt egyelőre csak a bicikliútra jutott.Fotó: Király István

Mégy a 71-es főúttal sincs összekötve.

A Honvéd utca és a 71-es út találkozása. Innen lehetne lehajtani a garázshoz a főútról.Fotó: Király István

Tovább haladva a versenyhelyszín felé az óvatlan szemlélő úgy vélheti, még ott is bőszen folynak az építkezések. De tévedésben van. Füred egyik fő látványossága, a parti Tagore-sétány a terveknek megfelelően alakul konténervárossá.

Bódéváros a Tagore-sétányon. Ez nem az építkezés része, ez maga a versenyhelyszín, amit ilyenre is terveztek.Fotó: Király István

Ezekben a részben a vízre épített konténerekben lesznek az öltözők és versenyirodák.

Versenyirodák a vizen.Fotó: Király István

Némi pikantériát ad ennek, hogy még a vébé ideje alatt, július 29-én tartják az Anna-bált, csak közben a korzóból egyedül a bicikliút járható, az is csak részben.

Nem sokat hagytak a sétányból, ahol augusztus végén elvben egy másik bódéváros is épül még a füredi borhétre.Fotó: Király István
Legalább a fejesek parkolása megoldott a parkban, Széchenyi István szobrának lábánál.Fotó: Király István

A sétány ráadásul még egész augusztusban zárva lesz, mert augusztus 7-20. között rendezik a masters vébét, amelyre 2-3000 versenyzőt várnak. Ez ugyan egy nappal a hagyományos, és a nevével ellentétben valójában több hétig tartó füredi borhét előtt egy nappal véget ér, de a szervezők eleve csak szeptember elejére vállalták a konténerváros lebontását. Így a nyár utolsó hetében füredi kikapcsolódásra vágyók jobban teszik, ha előre lemondanak az esti sétákról a sétányon, mert egy négyzetcenti se lesz szabadon.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.