Macron Párizsba hívta Trumpot a francia nemzeti ünnepre

külföld
2017 június 27., 19:01
comments 24

Macron kedden folytatott telefonbeszélgetést az Egyesült Államok elnökével, akit feleségével együtt meghívott a július 14-i ünnepi díszszemlére - jelentette be az Élysée-palota.

Franciaországban idén megemlékeznek arról is, hogy az Egyesült Államok száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.         

(A két elnök, washingtoni találkozása igen emlékezetesen alakult, miután Macron gyakorlatilag satuba fogta Trump kezét. Később meg is magyarázta, miért tett így.)

link Forrás

A keddi telefonbeszélgetésen a két elnök hangsúlyozta, hogy közös választ kell kidolgozni egy esetleges szíriai vegyifegyver-támadás esetére - közölte a francia elnöki hivatal.

Az Egyesült Államok hétfő este azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, hogy újabb vegyifegyver-támadásra készül, és kilátásba helyezett egy hasonló válaszcsapást, mint amilyent a 88 emberéletet kioltó áprilisi hán-sejkúni vegyivegyver-támadás után mértek szíriai légitámaszpontra.

2013 augusztusában az amerikai hírszerzés adatai szerint több mint ezernégyszázan haltak meg egy Damaszkusz közelében történt vegyifegyver-támadásban, aminek következtében kis híján közös amerikai-francia beavatkozás történt. Barack Obama akkori amerikai elnök azonban ehelyett megállapodott Moszkvával a szíriai vegyifegyver-készletek leszereléséről.

Emmanuel Macron májusban Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadva kijelentette, hogy Franciaország akár egyedül is válaszcsapást mér Szíriára egy esetleges újabb vegyifegyver-támadás esetén. (MTI, France 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.