Az iraki hadsereg visszafoglalta a moszuli mecsetet, ahonnét az Iszlám Állam kikiáltotta a kalifátust

2017 június 29., csütörtök 10:17
107

Csütörtökön délelőtt az iraki kormányerők bejelentették, hogy sikerült elfoglalniuk Moszul óvárosában az al-Nuri mecsetet. Ez volt az épület, ahol 2014-ben az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi kikiáltotta a kalifátust.

A mecsetnek már csak a romjai állnak, mivel a múlt héten a Moszul belvárosát még ellenőrzésük alatt tartó terroristák felrobbantották híres ferde minaretjét is, mielőtt fel kellett volna adniuk az épületet.

A legfrissebb hírek szerint a mecset romjai teljesen el vannak aknásítva, az iraki katonák jelenleg ezek felszámolásán dolgoznak.

Moszul ostroma nyolc hónapja kezdődött meg, de egy optimista iraki parancsnok szerint már akár ma véget érhet. Az utóbbi napokban a terroristák által ellenőrzött terület már csak néhány négyzetkilométer volt, de öngyilkos merénylők folymatosan bukkannak fel a város elméletileg már felszabadított részein.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt