Fizetnie kell Ukrajnának, amiért nem engedte be az Eurovízióra az orosz versenyzőt, aki fellépett a megszállt Krímben

külföld
2017 június 29., 14:54
comments 80

Pénzbírsággal akarja sújtani Ukrajnát az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amiért nem engedte be az ország területére az Eurovíziós Dalfesztivál orosz versenyzőjét – jelentették az EBU közleményére hivatkozva ukrán hírportálok, amik szerint Oroszországot viszont nem büntetik azért, mert az előzetesen vállalt kötelezettség ellenére állami televíziója nem közvetítette a dalversenyt.

Az Eurovíziós Dalfesztivál portugál győztesei
photo_camera Az Eurovíziós Dalfesztivál portugál győztesei Fotó: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency

Oroszországot Julija Szamojlova képviselte volna a májusban Kijevben rendezett dalfesztiválon, de az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hosszas tépelődés után úgy döntött, nem eresztheti be Ukrajna területére a kerekesszékes énekesnőt, mert 2015-ben fellépett az Oroszország által akkor már önkényesen annektált Krím félszigeten, ahová az ukrán jogszabályok megsértésével utazott be. A hatóság indoklása szerint a jogszabályoknak egyformán kell vonatkozniuk mindenkire.

Felléphetett viszont a versenyen a bolgár versenyző, Krisztian Kosztov, aki még 2014 tavaszán járt a Krímben, nem sokkal a félsziget elcsatolása után. Az ukrán hatóságok magyarázata szerint az ő látogatásakor még nem voltak érvényben azok a beutazási szabályok, amelyek Szamojlova krími koncertje idején viszont már igen.

Ukrán források azt írták, hogy az EBU nem nevezte meg közleményében az összeget, amire büntetni kívánja Ukrajnát. A 112 Ukrajina hírtelevíziónak nyilatkozva Zurab Alaszanyija, az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató vezetője elmondta, hogy tudomása szerint legfeljebb 200 ezer eurós büntetést ró ki az EBU Ukrajnára. Azt mondta, „néhány jelentéktelen szervezésbeli hiányosság”, de főleg az orosz versenyző beutazásának megtiltása miatt büntetné az EBU az ukrán állami televíziót. Alaszanyija kijelentette, hogy az ukrán fél fellebbezéssel fog élni. Szerinte a szankcióval az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének az a célja, hogy még „a bölcsőben megfojtson egy épphogy megszületett közszolgálati műsorszolgáltatót Ukrajnában”.

A múlt héten az ukrán sajtó hírt adott arról, hogy Svájcban zárolták Ukrajna 15 millió eurós letétjét, amit az Eurovíziós Dalfesztivál megszervezése előtt kellett befizetnie, és amit a verseny sikeres lebonyolítása után vissza kell kapnia. Állítólag a pénzt azért zárolták, mert az Euronews televízió perli az ukrán állami tévétársaságot, amiért nem indíthatta be ukrajnai műsorszolgáltatását a Majdan-tüntetések után történt 2014-es hatalomváltás után, holott erről még Viktor Janukovics, a később Oroszországba menekült volt ukrán államfő hivatali ideje alatt megállapodtak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.