Nyugtasd meg magad, jön a napelemes festék

napelem
2017 június 30., 11:57

A hirtelen áttörést, piszok olcsó, szinte ingyen energiát ígérő kísérleti fázisban lévő megoldásokról már volt szó a Verdén. Mind jól hangzik, de valahogy még egyikből sincs a multik polcain.

A napelemes festék is ebbe a kategóriába esik nálam, de nézzük miről is van szó.

Az ausztrál kutatók által fejlesztett SolarPaint festékében olyan elemek vannak ami elnyeli a levegőben lévő párát, majd azokat molekuláira bontja, hidrogénre és oxigénre. Ezt követően a a hidrogént üzemanyagként használja fel.

A találmány lényege a molibdén-szulfid felhasználása, ami úgy viselkedik, mint a szilikagél: ezt különböző tasakoknál használják, elnyeri a nedvességet, és így a tasakban tárolt az étel, gyógyszerek vagy elektronikus berendezések szárazon tarthatóak. Azonban a molibdén-szulfid félvezetőként is funkcionál és mint katalizátor, elősegíti a víz hidrogénre és oxigénre való szétbontását.

Amennyiben a molibdén-szulfidot titán-oxid részecskékkel keverjük össze, akkor egy olyan napfény-elnyelő festéket kapunk, ami hidrogén üzemanyagot termel nedves levegőből és napenergiából. Ráadásul nem kell hozzá szűrt, tiszta víz, és a nagyon száraz, de vízközeli helyeken is használható.

link Forrás

A titán-oxid egy fehér pigment, ami már most gyakori alkotóeleme a falfestékeknek. Ez azt jelenti, hogy egy kis adalék az új anyagból, és a téglafal átalakul egy energiatermelő, üzemanyag-előállító ingatlanná

A végére pedig a mindent vivő ígéret: A keverék rendkívül olcsó, a gyártása sem igényel sok újdonságot, de a tervek szerint csak 5 év múlva lesz elérhető formában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.