Kínában mostantól tilos a homoszexualitást vagy a luxuséletmódot ábrázolni online videókban

külföld
2017 július 02., 17:46
comments 87

A kínai állami cenzúra tovább szigorította azoknak a tartalmaknak a körét, melyeket a jövőben nem lehet majd online videókban szerepeltetni. Most már összesen 84 tiltott kategória van, bekerült például  az "abnormális szexuális életstílusok" ábrázolása, ami valójában az azonos neműek kapcsolatának ábrázolását takarja. A tévében az ilyesmi már régóta tiltva volt, de az internetes tartalmak szürke zónának számítottak. 

Számos további morális alapú tiltás is életbe lépett, nem lehet például a luxuséletmódot sem bemutatni, ahogy a pénzzel való felvágást is betiltották. 

Kínában három hete indult nagyobb cenzúrakampány az online közösségi videós tartalomgyártókkal szemben, számos népszerű szórakoztató csatornát töröltek a hatóságok. Az intézkedést tiltakozva fogadták a helyi LMBTQ-közösségek, mivel szerintük ez árt majd a felvilágosító oktatásnak is. 

Közben a pekingi moziba járók arról számoltak be, hogy szombat óta minden film előtt felbukkan egy kormányzati klipp, ami a nacionalista szemlélet fontosságára figyelmezteti a nézőket. 

Az elemzések szerint a keményebbé váló cenzúra azzal függhet össze, hogy idén fontos pártkongresszus jön, ráadásul idén van Hongkong visszakerülésének 20 éves évfordulója is, ami szintén komoly feszültségekkel járhat a városállamban. 

A múlt héten a kínai tech- és médiavállalatoknak 291 videostream felületet kellett lekapcsolniuk. Az internetről még azok a cikkek is eltűnnek, melyek az eltűnt cikkekről szólnak. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.